Börsens byrackor sitter fint

I början av 2023 avlade Affärsvärlden fram en variant av investeringsstrategin "Dogs of the Dow". Det blev en portfölj med 20 av de mest ratade och ogillade aktierna som vi kallade för "Börsens byrackor". Ett drygt år senare summerar vi avkastningen till 20% mot 14% för index. Nu väljer vi en ny portfölj bland 2024 års mest lortiga byrackor till aktier.
Börsens byrackor sitter fint - Ledare_kollage

I USA har strategin “Dogs of the Dow” en lång historik. Det finns många varianter men i korthet går det ut på att varje år ganska mekaniskt köpa de storbolag som mest präglas av misstroende och förväntad underprestation (“dogs”). Vanligast är att sortera på hög direktavkastning men även låga P/e-tal förekommer och det är vad jag föredrar av flera skäl. Men oavsett nyckeltal så brukar det ofta visa sig att just sådana illa omtyckta aktier blir bra investeringar på ett års sikt. Att det handlar om just större bolag är en särskild poäng. Storbolag brukar överleva även allvarliga problem medan småbolag oftare klappar igenom och tappar allt värde.

VÄLDRESSERAT I KENNELN 2023

En svensk variant av denna strategi tillämpade jag återkommande för dryga tiotalet år sedan för Afv-konkurrenten Börsveckan med överlag gott resultat. Efter ett längre uppehåll så gjorde jag i januari 2023 en ny uppsättning av “Börsens byrackor”.

När vi summerade utfallet förra fredagen så visade det på en totalavkastning på +19,9% som ett genomsnitt för de 20 byrackorna. OMXS30GI har under samma period avkastat +14,2% så byrackorna gav en skaplig överavkastning på cirka 6 procentenheter. Alla som vet något om hundar vet dock att skillnaden är enorm mellan olika jyckar. Två av fjolårets innehav, Better Collective och norska Link Mobility mer än dubblades. Sex av byrackorna slutade på minus med Intrum (-47%) och Embracer (-61%) på jumboplats. Men nettot av två dubblare och två halverare är ändå i snitt +25%, vilket är en bra illustration av både börsens tendens att stiga över tid och värdet av riskspridning.

Nu är det dags för en ny version av Börsens Byrackor.

AFFÄRSVÄRLDENS HUNDSKOLA

I sin mest ortodoxa originalversion är Dogs of the Dow som sagt väldigt mekanisk och fokuserad på direktavkastning. Men jag tycker vissa anpassningar är lämpliga att göra. Bland annat för att Sverige eller Norden saknar motsvarighet till Dow Jones-indexets subjektiva inslag som i sig självt ställer hårda kvalitetskrav och aktivt sorterar bort vissa branscher. Och så anser jag att vinster är ett bättre urvalskriterium än utdelning. Slutligen så har jag en tung mental spärr mot att välja aktier helt mekaniskt. Så i Afv-tappningen av Börsens Byrackor så blir det ett subjektivt urval men utifrån nedanstående givna premisser.

  1. Afv plockar från databasen Factset fram alla nordiska börsbolag som täcks av minst fyra analytiker.
  2. Dessa totalt 322 börsbolag sorteras på P/e-tal på 2025 års förväntade vinst. Förlustbolag plockas bort direkt. Kvar blir 305 aktier.
  3. Bland listor över superbilliga nordiska aktier finns alltid oerhört många norska aktier inom olja och shipping. Det är en slagsida jag inte alls vill ha. Alla för mig okända aktier inom olja och shipping med P/e-tal under 5,5 plockar jag bort.
  4. Av kvarvarande 279 aktier tar jag fram en bruttolista på den billigaste tredjedelen, alltså 93 aktier.
  5. För dessa 93 aktier så tittar jag också på ett gäng andra nyckeltal där jag lägger särskild vikt vid senaste årets kursutveckling (en riktig byracka ska helst ha gått sämre än index) och EV/Sales idag mot 5-årssnittet (en riktig byracka ska värderas till en rabatt mot sin egen historiska värdering).
  6. Efter ett antal sorteringar, gallringar och bedömningar så har jag i år valt ut 19 aktier som utgör 2024 års Börsens Byrackor.

BÖRSENS BYRACKOR ANNO 2024

Kolumn två beskriver med ett eller några ord situationen som gör att aktien värderas lågt trots förväntningar om bra vinster. De nästföljande två kolumnerna visar EV/Sales räknat på senaste 12 månaderna respektive snittet över 5 år. Nästan alla aktierna handlas till en rabatt mot sin historiska EV/Sales-värdering. De två sista kolumnerna visar P/e-tal för 2024 och 2025 utifrån analytikernas snittförväntningar.

Byrackor Situation EV/Sales 12 mån EV/Sales snitt 5 år P/e 2024 P/e 2025
SEB * bank 4,0 4,2 9,1 9,2
TF Bank * bank 1,8 2,9 7,6 5,7
Nordea bank 3,3 3,8 7,6 7,6
Gränges * cykliskt 0,6 0,8 10,4 8,2
Norsk Hydro cykliskt, råvara 0,8 0,8 10,8 8,3
Norske Skog cykliskt, svår bransch 0,5 0,5 e.m. 5,4
Lerøy Seafood cykliskt, svår bransch 0,9 1,7 10,0 8,7
Loomis * krisbransch 1,1 1,3 9,2 8,0
Calliditas * lanseringsrisk 5,6 e.m. 17,2 6,8
Yara * råvara, konstgödsel 0,7 1,0 11,7 10,1
Boliden * råvara, koppar, nickel 1,1 1,4 11,6 8,9
Vår Energi * råvara, olja, gas 1,4 e.m. 6,7 5,6
Aker BP * råvara, olja, gas 1,4 2,8 7,3 8,5
Nokia * svår bransch 0,7 0,9 9,6 9,6
Securitas * svår bransch 0,6 0,6 10,2 8,6
Sinch * svår bransch, förvärvshärva 1,1 4,7 10,0 8,5
Electrolux * svår bransch, turn-around 0,4 0,5 28,8 7,4
Cint Group * turn-around 1,0 3,9 16,1 9,1
Stillfront * turn-around, förvärvshärva 1,3 4,6 5,4 4,9
*) Aktier som Afv har relativt färsk analys på.     Källa: Afv, Factset

Några ord om portföljen och några av aktierna.

  • Råvaror och cykliska processindustrier finns det en lite otäck slagsida mot. Men det handlar denna gång åtminstone inte om den klassiska värdefällan att köpa råvaruaktier till låga P/e-tal när råvarupriserna är på topp. Flertalet råvaror är långt från sina toppar.
  • Turn-around är en klassisk källa till byrackighet på börsen. Hög risk och ofta stort misstroende bäddar för låg värdering. Och hög avkastning om det inte floppar helt.
  • Förvärvshärvor är en egen svårighet. Ofta verkar inte ens de som gjort många förvärv förstå hur det ligger till och då är det ofta illa. Här chansar vi  ändå på att Sinch och Stillfront har vädrat ut garderoberna någorlunda.
  • Svåra branscher är en annan klassisk orsak till låg värdering. Från Loomis utrotningshotade kontanthantering till strukturell motvind för Norske Skog, Lerøy Seafood eller Electrolux. En specialkategori är bankaktier. Kombinationen av vardagstristess med plötslig kraschrisk borgar för permanent låg värdering.
  • Analys från Afv finns på flertalet av aktierna i modern tid. Alla dessa är markerade med en asterisk (*) i tabellen. I flertalet fall handlar det om köpråd och i de fall där rådet blev neutral har aktien i ett par fall kommit ner ytterligare så att det är billigare nu än vid analystillfället.

VAD SKA VI VÄNTA OSS?

Det är inte osannolikt att mer än hälften av dessa 19 aktier kommer att underprestera mot analytikernas vinstförväntningar. Men när P/e-talet i utgångsläget är en bra bit under 10 så kan avkastningen ändå bli bra om marknaden “ser förbi” problemen och anar en ljusning nästföljande år. De flesta stabila bolag brukar ju återhämta sig förr eller senare. Och börsen brukar också förr eller senare vilja byta åsikt så att det som idag är oälskat, underanalyserat och undervärderat blir åtminstone lite mindre så.

Botanisera gärna i tabellen nedan som visar de 93 byrackor som var bruttolistan för Afv:s urval av de 19 aktierna ovan.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor