Börsens byrackor sitter fint

I början av 2023 avlade Affärsvärlden fram en variant av investeringsstrategin "Dogs of the Dow". Det blev en portfölj med 20 av de mest ratade och ogillade aktierna som vi kallade för "Börsens byrackor". Ett drygt år senare summerar vi avkastningen till 20% mot 14% för index. Nu väljer vi en ny portfölj bland 2024 års mest lortiga byrackor till aktier.
Börsens byrackor sitter fint - Ledare_kollage

I USA har strategin ”Dogs of the Dow” en lång historik. Det finns många varianter men i korthet går det ut på att varje år ganska mekaniskt köpa de storbolag som mest präglas av misstroende och förväntad underprestation (”dogs”). Vanligast är att sortera på hög direktavkastning men även låga P/e-tal förekommer och det är vad jag föredrar av flera skäl. Men oavsett nyckeltal så brukar det ofta visa sig att just sådana illa omtyckta aktier blir bra investeringar på ett års sikt. Att det handlar om just större bolag är en särskild poäng. Storbolag brukar överleva även allvarliga problem medan småbolag oftare klappar igenom och tappar allt värde.

En svensk variant av denna strategi tillämpade jag återkommande för dryga tiotalet år sedan för Afv-konkurrenten Börsveckan med överlag gott resultat. Efter ett längre uppehåll så gjorde jag i januari 2023 en ny uppsättning av ”Börsens byrackor”.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här