Elekta storsatsar i Ukraina

Medicinteknikbolaget Elekta storsatsar i krigshärjade Ukraina där man landat en stororder på 15 linjäracceleratorer, som levererar strålbehandling åt cancerpatienter.
Elekta storsatsar i Ukraina - Elekta Harmony
Foto: Elekta

Det rapporterar Dagens Industri.

Ordern avser modellen Harmony Pro som bolaget upphandlade innan invasionen, men såg bli realiserad först i oktober förra året. Maskinerna ska börja rullas ut med start under första kvartalet i år.

”Våra affärer omfattar ofta en eller två maskiner. Det har funnits några större affärer i Europa efter covid, men det här är en stor affär för oss. Men för att det här ska bli bra så måste servicen utvecklas och cancerläkare, sjuksköterskor och medicinska fysiker, som var en brist redan innan kriget, utbildas”, säger VD Gustav Salford till Di.

Utöver storordern har Elekta slutit ett avtal med Socialdepartementet, som i december anordnade en konferens om stöd till Ukrainas hälso- och sjukvård, avseende cancervård i Ukraina. Därutöver har bolaget ingått en avsiktsförklaring med atomenergiorganet IAEA:s avdelning för strålterapi avseende satsningen Rays of Hope.

”Vi är holistiska och försöker vara en motpart till hälsodepartementet för att bygga bästa möjliga cancervård i Ukraina”, säger Salford.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets