Stockholmsbörsen
Affärsvärldens analytiker listar: 14 spännande aktier för 2024
I slutet av 2022 så blickade Affärsvärldens analysredaktion framåt och listade ett antal aktier som var spännande inför 2023. Ett år senare går det att konstatera att snittavkastningen för aktierna landade på 11,4%. I en faktaruta längst ner i denna artikel hittar ni hur det gick för var en av de aktierna.
Men nu tänker vi göra om uppgiften. Våra analytiker lyfter nu fram sammanlagt 14 spännande aktier för 2024.
Joakim Hellquist
Elekta*
Strålterapibolaget Elekta verkar på en oligopolmarknad som väntas växa rätt hyfsat (7-8%) framöver. Elekta har länge underpresterat jämfört med huvudkonkurrenten Varian/Siemens Healthineers som konsekvent växt bättre med högre marginaler. Nu är åtminstone Elektas rörelsemarginal på rätt väg medan tillväxtutsikterna känns mer osäkra.
Elektas viktiga strålkanon Unity är i medicinsammanhang fortfarande relativt ny och har flera uppenbara fördelar. Inte minst att den är försedd med magnetkamera vilket gör att läkaren kan se mjukvävnad medan stråldosen ges. Elekta menar att det kan gå att behandla 25% fler cancertyper med Unity, kontra annan strålterapi. Unitys fördelar borde kort sagt kunna ge bra utväxling på försäljningen de kommande åren.
Här kommer en teori gällande Elekta-aktiens notoriskt höga blankning: lång-/kort-förvaltare köper ”best of breed” i Siemens Healthineers och kortar samtidigt den ständiga pucktvåan Elekta.
Acast*
Poddbolaget Acast erbjuder verktyg som hjälper poddskapare till annonsintäkter samt annonsörer till att få ut det mesta av sina poddkampanjer. Acast har 100 000 podcasts och 2 300 annonsörer på sin marknadsplats. Acast har släppt flera intressanta funktioner det senaste året. Exempelvis Predictive Demographics som läser av vad som diskuteras i olika podcasts och ger annonsörer möjlighet att nå ut med större träffsäkerhet.
Acasts tillväxt har saktat in, men att som annonsberoende bolag växa 16% organiskt i fasta valutor (Q1-Q3) i år är ändå ganska bra. Acast har tagit ett större grepp om kostnadsbasen och siktar på att nå positivt Ebitda 2024. Vinster på sista raden (eller åtminstone break even) ser realistiskt ut 2026. Bolaget har en nettokassa på drygt 700 Mkr som ska räcka till dess.
Aktien har vaknat till liv och bör kunna fortsätta handlas upp i takt med att det blir tydligare att Acast rör sig bort från förlustträsket.
Björn Rydell
G5 Entertainment
Mobilsspelsbolaget G5 Entertainment har uppvisat fin tillväxt över tid. Senaste åren har däremot varit desto mer kämpiga. 2022 föll omsättningen 9% organiskt och första nio månaderna 2023 var intäktstappet 9%. Rörelsemarginalen har stärkts och är nu drygt 10%.
G5 har en stark balansräkning med en nettokassa på knappt 200 Mkr. Aktien värderas till runt 7,5x rörelsevinsten (EV/Ebit) bakåtblickande vilket vittnar om att förväntningarna kommande år är lågt ställda. G5 har nyligen lanserat Hidden Object-spelet Twilight Land. Om spelet blir en succé eller inte återstår att se. Tills vidare gnetar G5 på med återköp och generösa utdelningar.
Careium
Doro-avknoppningen Careium som säljer trygghetslarm och andra välfärdstjänster har utvecklats starkt på börsen under 2023 (+170%). Bolaget omsätter nu drygt 850 Mkr och har under det senaste året börjat få ordning på verksamheten i Storbritannien. Marginalerna har stärkts och bolaget tjänar nu runt 7% på Ebit-nivå. På sikt borde Careium kunna tjäna omkring 10-11%.
Kruxet med Careium är att skuldsättningen är ansträngd. Marknaden växer strukturellt i takt med en åldrande befolkning. Möjligheterna till fortsatt konsolidering är goda. Aktien värderas till runt 9x rörelsevinsten på 2024E. Det är attraktivt med tanke på att verksamheten i hög grad är konjunkturoberoende och intäkterna återkommande.
Otto Klaar
Entra*
Norskt fastighetsbolag som startades av norska staten runt millennieskiftet. Motivet var att placera ägandet i statens kommersiella fastigheter där. Tyngst i portföljen väger moderna kontorsbyggnader i bra lägen i Oslo. En fjärdedel av portföljen är dock fastigheter i en rad andra stora och medelstora norska städer.
Att en stor del av beståndet ligger i Oslo gör bolaget intressant. Det finns en brist på kontorslokaler i staden och samtidigt byggs det väldigt lite. Problemet verkar vara brist på byggrätter och en ovilja från politiskt håll för exploatera ny mark.
Bolagets finanser framstår som förhållandevis starka jämfört med många av de svenska fastighetsbolagens.
Aktien handlas till ganska kraftig substansrabatt även om man räknar med ganska kraftig nedvärdering av beståndet (för att möta en procentenhets högre avkastningskrav).
International Petroleum Corp.*
Lundins flaggskeppsbolag inom olja, IPC, lockar med en låg värdering. Även exponeringen mot den kanadensiska oljesektorn är spännande.
Priset på den olja som utvinns i Alberta i västra Kanadas inland handlas med en stor rabatt mot jämförbar olja som utvinns på andra platser. Brist på rörledningskapacitet tvingar många av de kanadensiska oljeproducenterna att transportera sina varor på järnväg, en mycket dyr transportmetod. De närmsta månaderna ska en ny rörledning från Alberta till Stilla havet komma i drift. Det kommer att öka transportmöjligheterna markant. Förhoppningsvis kommer då rabatten på den kanadensiska oljan att komma ned något.
IPC har ett stort projekt som när det väl kommer i drift 2026 kommer öka bolagets produktion kraftigt.
Om man ställer nuvarande bolagsvärdet runt 1 800 MUSD mot de runt 500 MUSD per år som bolaget kommer generera i kassaflöde framstår aktien som mycket billig. Även om aktien framstår som väldigt billig måste man ha i åtanke att IPC:s intjäning är betydligt känsligare för fall i oljepris än många andra oljebolag.
Daniel Zetterberg
JM
Bostadsutvecklaren JM var en tung förlorare under 2022. Aktien återhämtade sig dock mot slutet av 2023 i takt med att långräntorna föll tillbaka kraftigt. Frågan är om det räcker för att få i gång försäljningen av nyproducerade bostäder, eller om 2024 blir ännu ett år med tvärstopp i nyförsäljningen.
Vi noterar att amerikanska bostadsutvecklarindex (NAHB/Wells Fargo Housing Market Index) indikerar fortsatt tröga försäljningsutsikter för nya bostäder, även om indexet stärktes marginellt i december. Här i Sverige pekar SEB:s Boprisindikator på att ungefär lika många tror på prisuppgång som prisnedgång på bostadsmarknaden.
Många bostadsutvecklare och husfabriker har under året som gått behövt varsla personal för att banta verksamheten – även JM. Men av alla bostadsutvecklare är nog JM den aktör vi känner oss mest säkra på kommer överleva svackan.
Kjell Group*
Det har blossat upp en ägarstrid i återförsäljaren av elektroniktillbehör Kjell Group, där en grupp mindre ägare vill stärka balansräkningen. Största ägare är riskkapitalbolaget FSN och vi misstänker att de skulle ha svårt att delta i en emission eftersom innehavet finns i en fond som är mer än tio år gammal och håller på att avvecklas. På sikt behövs en ny huvudägare i bolaget – kanske sker det redan under 2024?
Aktien har lyft efter ett starkt tredje kvartal som tydligt minskade nyemissionsrisken. Fjärde kvartalet innehåller den viktiga julhandeln som normalt frigör ytterligare kapital. Kjell-aktien är inte längre lika billig, men når bolaget historiska rörelsemarginaler kring 7% finns ytterligare uppsida. Det hoppas åtminstone undertecknad som äger aktien.
En aktuell fråga är om sjöfartsattackerna utförda av de Iranstödda huthirebellerna i Jemen, som när den här texten skrivs lett till att flera stora rederier stoppat trafik genom Suezkanalen, leder till nya störningar i leveranskedjor och höjda fraktrater. Det vore klart dåligt för en importör som Kjell.
Daniel Svensson
Kambi
Företaget Kambi erbjuder en lösning för sportvadslagning och har kunder som Kindred. Nyligen tog Kambi hem uppdraget att sköta ”sportboken” hos Svenska Spel men aktien har faktiskt tappat hela uppgången som den nyheten medförde. Under 2023 är Kambi-aktien ned 16%.
Kambi har ett par kämpiga år i ryggen men 2024 ser ganska intressant ut. Ordern från Svenska Spel är en superbra referens bland presumtiva kunder med statligt delägande. En viktig del av marknaden. Samtidigt pressar lågkonjunktur och konkurrens branschen vilket minskar lockelsen för spelbolagen att själva driva sin sportbok – något som är förknippat med höga kostnader. Att gå via Kambi borde framstå som attraktivt.
En joker inför 2024 är en möjlig ägarförändring i Kindred. Kanske de nya ägarna i så fall omprövar beslutet att fasa ut Kambi till förmån för egen teknik? Men det är en högoddsare.
Aktien är relativt billig kring 12x rörelsevinsten (2024E) och kan vara intressant 2024.
Yubico
Yubico är ett bolag som säljer en hårdvaruprodukt, Yubikey, som används för extra säker inloggning i datasystem. Produkten har fått stor användning internt på amerikanska IT-jättar som Google. Andra branscher följer efter. Efterfrågan drivs av att kunderna sett vilka svåra problem som kan uppstå om obehöriga tar sig in i datasystem.
Företaget noterades under 2023 men detta blev faktiskt inte ett särskilt starkt år. Tillväxten slutar troligen på 10-15%. Målet är 25%. I och med att företaget ibland kan få stororder på 10 000-tals enheter så påverkar enskilda order tillväxten en hel del. Vilket ligger bakom årets lite matta siffra.
Aktien är klart dyr med ett P/E kring 30 men det är en värdering som faller snabbt om tillväxten håller i sig. Internationellt värderas bolag inom cybersäkerhet högt dessutom.
Peter Benson
Cint*
Ett av mina större innehav är sedan i somras Cint som har en stark ställning inom kundundersökningspaneler. Under 2024 kommer vi bli varse om den nya modernare tekniska plattformen är bra nog för att höja konkurrenskraften och lönsamheten tillbaka till de nivåer man trodde på vid börsnoteringen. Aktien kan lätt dubblas eller halveras beroende på hur det går.
Implantica*
Ett annat av mina högriskinnehav är Implantica vars medicinska lösning mot reflux verkar lovande men ändå har haft väldigt trögt med det regulatoriska i USA. Efter goda nyheter för Calliditas hoppas jag nu på något liknande för Implantica. Det är oerhört svårt att sia om värdet men det borde i alla händelser vara mer än dubbelt upp mot dagens börsvärde om reflex-behandlingen vinner gehör i USA eller Europa.
Så gick det för 2023-aktierna
Så här gick det för aktierna som analysredaktionen lyfte fram som intressanta inför 2023. Utvecklingen är inklusive utdelningar.
Munters | 66,60% |
Beijer Ref | -7,20% |
SBB | -67,30% |
New Wave | 2,10% |
Elekta | 35,30% |
Storytel | -8,30% |
MTG | -2,90% |
Truecaller | 6,90% |
Veeva Systems | 21,20% |
ServiceNow | 82,10% |
Dala Energi | -6,60% |
Link Prop | 15,20% |
Läs mer:
Lista: 50 aktierna på Stockholmsbörsen med högst förväntad direktavkastning 2024
Strateg: Stjärnorna står rätt för ett starkt börsår – New Wave är en lovande pjäs
Utdelningsportföljen: Fokus på småbolag 2024
Senaste köpråden för svenska aktier
Bästa och sämsta fonderna 2023 – Barrett och Bertilsson i topp
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.