Emissionsguiden hissar tre flaggor i Zenergys företrädesemission

Modulhustillverkaren Zenergy genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 28 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor.
Emissionsguiden hissar tre flaggor i Zenergys företrädesemission - Zenergy Martin K
Zenergys styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 25 mars. Till höger i bild bolagets VD Martin Karlsson.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Zenergy har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra modulhusbolaget 27,5 Mkr före emissionskostnader.

Kapitalanskaffningens motiv är bland annat att kunna genomföra projekt, leverera på nya affärer samt att betala tillbaka ett brygglån.

Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Zenergy är ett förlustbringande bolag som vid årsskiftet hade 15 Mkr i övriga kortfristiga skulder. Under fjärde kvartalet tog bolaget upp ett brygglån på 3 Mkr som en del av emissionslikviden ska gå till att återbetala. Att Zenergy har ett trängande kapitalbehov är tydligt.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Zenergy har mottagit garantiåtaganden på 20,3 Mkr (73,3% av emissionen). Av detta avser 17,5 Mkr bottengaranti vilket leder till en flagga.

Zenergys VD Martin Karlsson har i en kommentar valt att fokusera på toppgarantin:

”Toppgarantiåtagandena lämnas vederlagsfritt från aktieägare i Watts 2 You AB (förvärvsobjektet), vilket Zenergy upplever som gynnsamt för bolaget, aktieägare och transaktionen i stort. Zenergy är även av uppfattningen att vederlagsfria garantiåtaganden från andra än styrelse, ledning och befintliga större aktieägare är sällsynta i jämförbara emissioner.”

Han lyfter även fram att de aktier som eventuellt emitteras via toppgarantiåtaganden är föremål för lock-up i tolv månader. Toppgarantin är på 1,8 Mkr. Zenergy aviserade den 22 februari förvärv av solcellsbolaget Watts 2 You för 3 Mkr.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Bottengarantin på 17,5 Mkr motsvarar 64% av emissionsbeloppet, men det finns ingen information om vilka garanterna är. Zenergy anger i sitt pressmeddelande att närmare uppgift om garanterna kommer att framgå i memorandumet. Då det handlar om en så pass stor del av emissionen vore det önskvärt med mer information i ett tidigare skede.

Det framgår heller inte vad emissionskostnaderna uppgår till, förutom kostnaderna för garantiåtaganden. Bottengaranterna får en kontant ersättning på 15% av det garanterade beloppet. Toppgaranterna har inte krävt ersättning för sina åtaganden. På denna punkt meddelar Martin Karlsson att emissionskostnaderna kommer att finnas angivna i Zenergys memorandum.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt memorandum.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets