EMU-BESLUTET: Maximal design

När socialdemokraternas nej nu skall omvandlas till ett jakommer s-regeringen att passa på att förstärka sin maktställning.

Statsminister Göran Persson överdrev inte när han förklarade attpartiets EMU-beslut ger maximal handlingsfrihet de kommande åren.Maximalismen gäller dock inte bara EMU, utan också makten. Genomatt ha givit sig själv flera olika instrument att spela med närnej nu skall bli ja har han ökat sina politiska möjligheterunder åren kring tusenårsskiftet.

Han gör EMU-vändningen beroende av två faktorer. Den ena är hurEMU utvecklas i största allmänhet; blir det bra, vill Sverigevara med.Den andra faktorn är EU-opinionen i det egna partiet.Blir den mer positiv, skall ledningen kunna följa efter.Vändningen skall bekräftas i ordinarie val, extra val ellerfolkomröstning, heter det. Det är här smartheten i detsocialdemokratiska EMU-beslutet ligger. Partiledningen harlyckats kombinera en – som man ser det – nödvändig förankring avEMU-beslutet hos folket genom någon form av valhandling medmöjligheten att öka sin maktbas.

Huvudscenariot för partistrategerna är att socialdemokraternasitter kvar vid makten efter 1998 års val och attopinionsvändningen kommer under mandatperioden 1998 – 2002. Närdet är dags att vända, finns två möjligheter att spela medberoende på styrkan i det socialdemokratiska regeringsinnehavet.Har partiet ett tillräckligt underlag i riksdagen finns ingenanledning att äventyra detta med nyval. Strategerna väljerfolkomröstning, vars resultat blir ja till EMU.

Är den parlamentariska sitsen svag eller otillfredsställande pånågot sätt, är nyval en bättre lösning. Högkonjunkturen förmodasdå ha gjort underverk med gräsrötternas humör, och resultatetkan bli bättre än i valet 1998.

Om folkomröstningen eller nyvalet äger rum 1999 eller år 2000,kan Sverige vara med i EMU när eurosedlarna börjar cirkulera år2002. Grundlagsbestämmelsen om det svenskasedelutgivningsmonopolet ändras då så fort som möjligt – som ensaneringsåtgärd för att slippa ha en schizofren lagstiftning.När EMU-beslutet presenterades, betonade Göran Persson att valet1998 handlar inte om EMU för vår del. Så känns det säkert nu.Men skulle opinionsvändningen komma mycket snabbt – vilket GöranPersson inte utesluter – kan till och med det ordinare valet1998 hastigt och lustigt göras om till ett EMU-val även försocialdemokraterna. En sådan kovändning skulle kunna ske i majnästa år, när EU-beslutet har fattats om vilka länder som kommeratt vara med i valutaunionen från början. Blir det en storvalutaunion och högkonjunkturen lett till ökad tilltro till EMUkan Göran Persson konstatera: EMU ser ut att utvecklas bättre änvi trodde för ett år sedan, och vi anser att Sverige bör gå medså fort som möjligt. Därför blir en röst på socialdemokraterna i1998 års val också en röst på EMU. En partikongresssnabbinkallas och får bekräfta den interna vändningen.

Statsminister Göran Persson är övertygad om att valutaunionenstartar som planerat 1999. Han verkar också tämligen övertygadom att Sverige kommer att vara en del av den förr eller senare.Men någon åsikt om EMU är bra eller ej – – har varken han ellerfinansminister Erik Åsbrink. Så agerar politiska hantverkare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.