”En stark uppköpskandidat”
Varför går bioteknikfonden så bra, plus 12 procent i år?
– Vi har haft draghjälp av dollarn och biotech-aktier har också stigit hittills i år. Barack Obama vill öka statsanslagen till forskning och det gynnar instrumentleverantörer som Illumina, upp 47 procent i år, och Thermo Fisher som är upp 22 procent räknat i svenska kronor.
Andra viktiga trender?
– Alla vill äga bolag som blir uppköpta. Häromveckan gick Acorda upp kraftigt därför att man tror att Biogen Idec tänker köpa upp det. Ett bolag jag äger i fonden, tack och lov. Stora biotech-bolag har mycket pengar i kassan och småbolagen står i kö för att bli räddade när deras pengar tar slut. Celgene, ett stort bolag som säljer leukemiläkemedel, var här nyligen och berättade att de har fyrtio propåer från småbolag som är till salu.
Blir det några affärer?
– Många av de bra småbolagen kommer att bli uppköpta i år. Incitamenten är ännu större att göra affärer nu när det är svårt att få pengar från aktiemarknaden.
Uppköpskandidater?
– Vi äger aktier i ett litet bolag, Vivus, som har läkemedel mot fetma och impotens. Det tror jag är en stark uppköpskandidat. Och andra kandidater finns bland bolag som har forskning i fas III, inte har någon partner eller en kassa som håller på att ta slut.
Vilka är dina favoritaktier?
– Många stora biotech-bolag är absurt välskötta, där finns förklaringen till att bioteknik gått så bra fem år i rad. Det är bolag med jättestark vinsttillväxt, inga patentutgångar, operativ hävstång och som har flera år kvar på sin försäljningscykel. Dit hör Genzyme, Gilead och Celgene. Ett annat är Teva, världens största generikatillverkare, som även säljer läkemedel mot ms.
– Ett annat fantastiskt bolag är danska Novo Nordisk som säljer läkemedel mot diabetes. Och Genmab, en dansk antikroppstillverkare som många tror kommer att bli uppköpt av Glaxo Smithkline i år. Jag älskar biotech och överviktar det kraftigt mot index i Läkemedelsfonden. Därför tycker jag att det är bättre att den som är riskbenägen köper bioteknikfonden. Visserligen är standardavvikelsen högre, men det är fräschare bolag.
Gillar du några stora läkemedelsbolag?
– Jag gillar Roche, men det går urdåligt på börsen nu. Alla är nervösa för att budet de lagt på Genentech behöver höjas ordentligt. Det är en katt-och-råtta-lek. Genentech är snart klara med en uppföljningsstudie på cancerläkemedlet Avastin, om den är positiv är aktien värd avsevärt mer än dagens kurs. Samtidigt har Roche försäljningsrättigheterna till Genentechs produkter i Europa i bara några år till. Ett snabbt uppköp löser problemet för Roche.
Tror du att budet höjs
– Ja, det tror jag. Vad priset blir är svårt att säga men jag tror att Roche vill sy ihop det här innan Avastin-studien är klar. Så det är ganska bråttom. Troligen blir det affär snart.
Hur handskas du med valutarisken?
– I bioteknikfonden är det runt 80 procent i dollarbaserade bolag, men jag brukar inte valutasäkra då både jämförelseindex och mina konkurrenter är placerade mest i dollarbaserade bolag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.