Ericsson och H&M lyfter börsen

Stockholmsbörsen pendlade upp och ned kring nollstrecket på måndagen under tunn handel i brist på vägledning från ett helgstängt USA.

Den svenska marknaden klarade sig dock något bättre än övriga Europa och fick stöd av uppgångar i indextunga aktier som Ericsson och H&M.

– USA har stängt och det återspeglas i betydligt lägre aktivitet. Det viker ned lite generellt i Europa efter svag utveckling i USA och Asien men Stockholmsbörsen står emot bättre med hjälp av Ericsson och H&M, säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.15 var OMXS30 0,1 procent lägre till noteringen 677,2. Omsättningen uppgick till blygsamma 3,3 miljarder kronor.

Ericsson B var 1,0 procent högre till 73:40 kronor. I ett pressmeddelande kopplat till Mobile World Congress i Barcelona skrev Ericsson att de underliggande krafter som driver efterfrågan är intakta på bolagets produkter trots finanskrisen. Operatörerna är generellt i “bra form” och nätverken är förhållandevis hårt belastade med trafik. Ericsson förtydligade vidare att de utsikter som gavs i bokslutet nyligen alltjämt gäller.

H&M klättrade 1,8 procent till 335 kronor efter att ha kommit med sin månadsförsäljning, som visade att försäljningen i jämförbara butiker minskade med måttliga 1 procent i januari. Den totala försäljningen steg med 9 procent i januari, jämfört med samma månad 2008 då försäljningen ökade med 17 procent. H&M uppgav i sin bokslutskommuniké att den totala försäljningen i januari beräknades öka med 8 procent.

Securitas B föll 5,4 procent till 65:75 kronor efter att resultatet före skatt under det fjärde kvartalet justerat för engångsposter blev 3 procent sämre än väntat, enligt SME Direkts prognossammanställning. Försäljningen var något bättre än väntat och utdelningen föreslogs till 2:90 kronor mot snittestimatet om 2:95 kronor.

Loomis B steg däremot med 2,4 procent till 64:50 kronor efter att ha rapporterat ett resultat som var något bättre än SME-konsensus medan omsättning understeg förväntningarna marginellt. Styrelse föreslog en utdelning på 2:25 kronor per aktie och där hade marknaden räknat med en utdelning på 2:50 kronor. Loomis gav ingen prognos för 2009.

Hexagon lyfte 6,7 procent till 41:70 kronor och fick stöd av en analys i måndagens upplaga av Dagens Industri där tidningen råder till köp av aktien. Enligt Dagens Industri kan Hexagons resa bli fortsatt gropig tills konjunkturbilden klarnat, men i ett längre perspektiv anses dagens kurs vara en utmärkt startpunkt.

Boliden avancerade 5,1 procent till 26:80 kronor och utökade därmed fredagens rapportdrivna uppgång på 22 procent. Carnegie har höjt rekommendationen för Boliden till neutral från tidigare underperform.

Holmen B ökade 2,1 procent till 167:50 kronor efter att Goldman Sachs höjt rekommendationen till neutral, från tidigare sälj. SCA B gick något sämre övriga skogssektorn genom att stiga 0,8 procent till 66 kronor och hölls tillbaka av att Goldman Sachs sänkt riktkursen till 56:80 kronor från tidigare 70 kronor.

Volvo B steg 0,2 procent till 42:60 kronor med stöd av att Royal Bank of Scotland höjt riktkursen till 60 kronor från tidigare 50 kronor.

Raysearch B ökade 15 procent till 20:40 kronor efter att Carnegie inlett bevakning av aktien med rekommendationen outperform. Inför de vinsteffekter som väntas av kommande lanseringar är det nu rätt tid att köpa aktien anser Carnegie.

Börserna i USA håller stängt på måndagen för firande av President Day.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.