Experter vill se oförändrad reporänta

Dagens Industris skuggdirektion, bestående av sex ekonomer, anser att Riksbanken bör lämna penningpolitiken oförändrad under morgondagen. Det framgår av dagens utgåva av DI.

En ekonom anser att Riksbanken istället bör bli bättre på att förklara för allmänheten varför den inte har full kontroll över inflationen, och flera pekar ut att risken för marknadens funktionssätt tilltar ju längre under noll som räntan går ner.

“Vi har sett långvariga stimulanser som inte har gett någonting förutom ökade bubbelrisker”, säger en ekonom.

En ekonom i skuggdirektionen vill emellertid sänka reporäntan med 10 punkter till -0,45 procent. Detta då “i princip alla centralbanker går åt ett mjukare håll samtidigt som avtalsrörelsen går in i slutskedet”, och då kronan skulle stärkas allt för snabbt vid uteblivna stimulanser.

Skuggdirektionen var samtidigt enig om att valutainterventioner ej är ett bra penningpolitiskt verktyg, samt att obligationsköpsprogrammet bör löpa hela vägen ut.

Riksbankens penningpolitiska besked presenteras i morgon klockan 09.30. Enligt SIX News enkät räknar 7 av 10 analytiker med att reporäntan sänks med 10 punkter, medan en räknar med en sänkning på 15 punkter. Endast en bedömare tror att penningpolitiken lämnas helt oförändrad, då den sista tror att obligationsköpsprogrammet utökas men att reporäntan ligger kvar vid -0,35 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.