Unik statistik: Svenskarna rusar in i försvarsaktierna

Rallyt i försvarsbolag på börsen har inte gått svenskarna förbi.
Faktum är att investerarna rusat in i sektorn.
"Det har blivit lite mer tydligt de senaste åren att det är väldigt mycket följa John", säger Euroclears analytiker Krister Modin.
Här är aktierna som är mest populära – och där ägandet ökat mest.
Saab samlar över 268 000 svenska aktieägare. Foto: Saab
Saab samlar över 268 000 svenska aktieägare. Foto: Saab

På bara tre år har Saabs aktie gått upp över 330%. Och det är många svenskar som är med på upprustningståget.

Ny statistik från Euroclear Sweden visar att försvarsjätten sett en enorm tillströmning av aktieägare de senaste åren. Sedan 2020 har antalet ägare ökat med 341%.

“Intresset renderas egentligen från alla typer av investerare”, säger analytikern Krister Modin.

“Mycket följa John”

Mycket av förklaringen ligger förstås i Europas pågående upprustning som är en följd av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.

“Det är ganska tydligt, oavsett tidpunkt, att det finns olika sektorer som genererar ett överdrivet intresse”, säger Modin och fortsätter:

“Det har blivit lite mer tydligt de senaste åren att det är väldigt mycket följa John”.

Han jämför med Wallenberg-familjens maktbolag Investor, som samlar över 600 000 aktieägare.

“De har renderat ett konstant intresse över väldigt lång tid, och har ackumulerat aktieägare över den här tiden. Där har uppgången varit, om man jämför med andra bolag, ganska moderat i den bemärkelsen”, säger analytikern.

Inte bara Saab lockar

Ett exempel på motsatsen är hur intresset för fastighetsbolag stegrade under pandemin, med Ilija Batljans SBB som ledstjärna. Enligt Euroclears statistik finns 194 861 kvar som ägare, trots en havererad aktiekurs.

Men just nu är det alltså försvarssektorn som lockar. Och det är inte bara Saab som drar till sig nya investerare. Mindre aktörer som Mildef Group och Scandinavian Astor Group, båda med exponering mot försvarsindustrin, har sett antal aktieägare skjuta i taket.

Mildef, som börsnoterades så sent som 2021, samlar nära 40 000 ägare. Astor, med ett börsvärde på 1,4 mdr kr har, enligt statistik från Euroclear, 28 000 ägare.

“Vissa bolag har ganska många aktieägare i förhållande till bolagets storlek och vad de gör”, konstaterar Krister Modin.

När det kommer till just Mildef och Astor pekar han ut poddar och chattforum som en anledning till det ökande intresset.

“Jämför man dem med andra bolag i listan har de kanske attraherat en lite annorlunda publik”, säger han och fortsätter:

“Det förekommer att vissa bolag har en community, en väldigt stark sådan, som pratar om just bara det bolaget. Alla de här komponenterna tillsammans gör att vissa bolag får väldigt mycket exponering. Och det attraherar aktieägare.”

Läs också:

Investor favoritaktien – Saab årets raket 2024

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Curasight