FI kritiserar Trustly kring arbete med högriskkunder

Med två veckor kvar innan Finansinspektionen beslutar om potentiella sanktioner mot betalbolaget Trustly, anser myndigheten att bolaget fortfarande inte efterlever penningtvättslagen när det kommer till kännedom av högriskkunder. Det rapporterar Dagens industri som tagit del av en skrivelse.
Trustly
Oscar Berglund, vd i betalföretaget Trustly Foto: Sofia Ekström / SvD / TT
FI har krävt att Trustly kontrollerar de kunder som använder dess konto till konto-betalningar, något bolaget överlåtit till banker varifrån pengarna skickas.

För att vinna gehör för sin ståndpunkt har Trustly ställt sina förhoppningar till EU-kommissionen, som i somras kom med ett nytt förslag om en ny lagstiftning mot penningtvätt och terrorfinansiering. Under denna skulle bolaget vara undantaget kontroller av slutkonsumenten, utan bara förväntas ha kännedom om kunderna. Detta är något som Trustly framfört i sina kontakter med FI under hösten för att påverka myndighetens ställningstagande, skriver Di. Källor till tidningen har uppgett att EU:s lag skulle göra FI:s tolkning i frågan helt obsolet inom två till tre år.

Trustly valde i våras att skjuta upp sin planerade börsnotering.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.