Finska jätten debuterar på Stockholmsbörsen – vill nå svenska investerare

När den finska försäkringjätten Sampo parallellnoteras under tisdagen blir det ett av Stockholmsbörsens största bolag. Större än låsjätten Assa Abloy och storbanken SEB sett till börsvärde. ”När vi blev klara med Nordea-exiten bestämde vi oss för att börja titta på det här”, säger VD Torbjörn Magnusson till Affärsvärlden.
Finska jätten debuterar på Stockholmsbörsen – vill nå svenska investerare - Torbjörn Magnusson, VD för Sampo
Torbjörn Magnusson, VD Sampo. Foto: Johanna Säll/BILDBYRÅN

Vem blir det som ringer i börsklockan?

”Det vet jag faktiskt inte!” säger VD Torbjörn Magnusson när Affärsvärlden träffar honom på kontoret i Bergshamra, Solna.

I Sverige drivs försäkringsverksamheten genom dotterbolaget If Skadeförsäkring, men huvudkontoret ligger i Helsingfors. Sampo, som är det fjärde störste bolaget på Helsingforsbörsen, blir med noteringen det första större försäkringsbolaget på Stockholmsbörsen.

Varför gör ni den här noteringen nu? 

”Jag tror nyckelordet i din fråga är nu. Vår största marknad är Sverige, vår ledning är både nordisk och internationell och en del av ledningen inklusive jag själv bor här i Stockholm. Då kan man fråga sig: varför är vi inte parallellnoterade sedan länge här?” säger Torbjörn Magnusson.

I Finland är Sampo verksamma inom livförsäkring genom Mandatum Life. Den huvudsakliga verksamheten är dock inom sakförsäkring. Förutom If Skadeförsäkring, som är det största dotterbolaget, är Sampo största ägaren i Topdanmark, som är noterat på Köpenhamnsbörsen. Det senaste större förvärvet är brittiska Hastings som tillhandahåller bil- och hemförsäkringar. Förvärvet slutfördes under 2021.

Nordea-exit central

Sampo har länge varit en av storägarna i Nordea, men de sista aktierna såldes av tidigare i år till institutionella investerare. Den sista september klev Torbjörn Magnusson ner från posten som styrelseordförande, men kvarstår som vice ordförande i Nordeas styrelse. Sampos exit från storbanken är ett viktigt skäl till att noteringen görs nu, enligt Magnusson.

”Jag tror det viktigaste skälet är att vi har varit lite av ett finanskonglomerat tidigare, och då har vi inte tillfört lika mycket till den svenska börsen som vi kan göra nu. Nu är vi ett renodlat försäkringsbolag och det är lätt att förstå vad vi är för någonting. När vi blev klara med Nordea-exiten bestämde vi oss för att börja titta på det här”, säger han.  

Vill nå svenska investerare

Vad blir fördelen för svenska investerare? 

”Många institutionella investerare har begränsningar på andra valutor. Jag har också försökt vara väldigt närvarande i Stockholm under det senaste året för att träffa investerare. Många av oss bor redan här, men nu kan vi handlas i svenska kronor, och där svenska investerare handlar mest, som är på de svenska börserna”, säger Torbjörn Magnusson.

Vill du veta hur det går för Sampo och de andra bolagen på Stockholmsbörsen så hittar du det alltid på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets