Flera länder inför blankningsförbud

Flera av världens finansinspektioner har under morgonen infört blankningsförbud för fredagens handel på aktiemarknaderna.

Italienska, brittiska och sydkoreanska myndigheter har vidtagit blankningsförbudet för att inte späda på de kraftiga prissvängningar som varit aktuella i den senaste tidens.

Avseende italienska finansmyndigheten Consobs beslut, riktat mot hemmamarknaden, och brittiska FCA:s beslut som är riktat mot italienska och spanska aktier, är förbuden temporära och gällande under fredagen.

I Sydkorea är saken dock av större dignitet, då blankningsförbudet där gäller i ett halvår.

Börserna i Europa och Nordamerika rasade kraftigt under torsdagen. Inget av de europeiska indexen var ned med mindre än omkring 10 procent. Italiens FTSE MIB rasade hela 17 procent. Snittindexet för Europas storbolag, Euro Stoxx 50, sjönk med över 12 procent. I New York föll S&P 500 med 9,5 procent.

Sydkoreas huvudindex Kospi var ned med 3,4 procent i fredagsmorgonens asiatiska börshandel, vilket dock var klart mindre än japanska Nikkeis fall på 6 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här