FONDER: Aktiv risk avslöjar förvaltaren

En tredjedel av fonderna offentliggör numera sin aktiva risk.Det är viktig information för spararna.

Vilken typ av förvaltare vill du ha? En passiv som följer massanoch tar bussen, eller en aktiv som tar cykeln och försöker hittasin egen väg? Fondförvaltarna slits ständigt mellan två krav: Åena sidan förväntar sig de flesta kunderna att fonden skalllyckas bättre än index, och för att lyckas med det måsteförvaltaren hitta aktier som får en bättre kursutveckling änsnittet.

Förvaltningen måste vara aktiv.

Å andra sidan får fonden absolut inte utvecklas dramatisktmycket sämre än index, och för att säkert undvika det måsteförvaltaren se till att aktieportföljen har ungefär sammafördelning som jämförelseindex. Säkraste sättet för en okunnigförvaltare att behålla jobbet är att vara helt passiv, att köpasamma andel av varje aktie som den har i index.

Fondföretagens lösning på problemet är normalt att sättabestämda gränser för hur aktiv förvaltarna skall vara. Till sinhjälp har de ett statistiskt mått som heter tracking error,eller på svenska aktiv risk (standardavvikelsen hos skillnadenmellan fondens avkastning och index avkastning). En aktiv riskpå fyra procent innebär statistiskt sett att fonden två år avtre inte kommer att avvika från sitt jämförelseindex mer än fyraprocentenheter.

I USA finns vissa tumregler. En fond som har en aktiv risk undertre procent anses som passiv (för att klassas som indexfond bördock den aktiva risken ligga under 0,5 procent). En fond som haren aktiv risk över tio procent anses som aggressiv.

Tidigare använde fondföretagen sina beräkningar av aktiv riskenbart internt. Men måttet är viktigt för att kunderna skallkunna bedöma förvaltningen och nu publiceras det glädjande nogav allt fler. Affärsvärlden har letat i årsrapporterna för 1996och hittat information om aktiv risk hos 88 av 238svenskregistrerade aktie- och blandfonder.

Tabellen visar de fonder som har högst och lägst aktiv risk,uppdelade i Sverigefonder, blandfonder och utlandsfonder. Lägstligger Handelsbankens två indexfonder.

HÖGRE UTOMLANDSNågra fonder ligger mycket högt. I några fall beror det heltenkelt på ett felaktigt val av jämförelseindex. S-E-Bankenssmåbolagsfond har till exempel konstigt nog valt att jämföra sigmed Veckans Affärers Totalindex (där storbolagen står för 80procent) istället för med Carnegies Småbolagsindex. Men när detgäller de utlandsfonder som har en aktiv risk över tio procentär det snarast en varningssignal att kunderna bör räkna med attfondens avkastning kommer att avvika kraftigt från genomsnittet.Bland Sverige- och blandfonder ligger Sparbanken i topp. SomAffärsvärlden flera gånger tidigare konstaterat tar förvaltarnapå Robur mycket bestämda positioner.

Utlandsfonderna tar genomgående högre aktiv risk (i snitt sjuprocent). På ett sätt är det naturligt eftersom förvaltarna harfler aktier att välja på. Men samtidigt är det oroande eftersomförvaltarna rimligen har sämre kunskap om bolag och börser iandra världsdelar (och de svenska utlandsfonderna har lyckatssämre jämfört med index än Sverigefonderna de senaste åren, seanalys i nummer 10/97).De stora skillnaderna i aktiv risk visaratt detta är ett viktigt nyckeltal för kunderna att känna till.Alla fonder borde publicera sin aktiva risk och hur den harförändrats över tiden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.