FONDINDIKATORN: TKA uppdaterat

Denna vecka innehåller Fondindikatorn nya uppgifter om TKA för130 fonder.

Förra veckan introducerade Affärsvärlden ett nytt nyckeltal förfonder, totalkostnadsandel. TKA visar fondens totala kostnad perår, i procent av fondförmögenheten.

Det har inte varit helt lätt att få in kompletta uppgifter frånalla fonder. Kompletterande information strömmar fortfarande in,och denna vecka innehåller därför Fondindikatorn på de följandefem sidorna nya uppgifter om TKA för 130 fonder (vilket markerasmed färgöverstrykning).

Det påverkar tabellen med högst TKA som fanns med i PrivataPlaceringar förra veckan på sidan 3. Därför publiceras härintillen uppdaterad tabell. De nya fonder som tillkommit är markerademed fet stil.

Samtidigt har två fonder på grund av resultaträkningarna för1996 fått sänkt TKA så att de lämnar högstalistan. Det gällerTempleton Smaller Companies Fund som faller från 3,35 till 2,71och

S-E-Banken Skandifond Far East som faller från 3,18 till 2,97.Generellt är dock TKA ganska stabilt. Fondernas övriga kostnadervarierar inte så mycket mellan åren, de som har höga kostnaderför administration fortsätter att ha det.

Utlandsfonder, alltså fonder som köper utländska aktier,dominerar helt listan med högst TKA. Dels är det ofta betydligtdyrare att köpa och sälja aktier på avlägsna börser, dels harofta Luxemburgfonderna högre TKA och de är nästan alltidutlandsfonder.

Studerar man den nya kolumn 3 i Fondindikatorn närmare såupptäcker man att TKA ofta är högre för vissa fondtyper än förandra. Sverigefonderna ligger som sagt betydligt lägre änutlandsfonderna. Även breda fonder som Europafonder,globalfonder och USA-fonder har normalt TKA kring två. Merspecialiserade fonder som Asienfonder och Latinamerikafonderligger betydligt högre. Förutom att risktagandet är högre meddessa fonder så är alltså kostnaderna betydligt högre. Det ärförstås också intressant vilka fonder som har lägst TKA.Räntefonder ligger generellt lågt, vilket beror både på lägreförvaltningsavgifter och på att räntebärande värdepapper intehandlas med courtage utan enbart med spread mellan köp- ochsäljkurs.

Bland aktie- och blandfonderna finns också några som har lågtTKA. Men av dessa 360 fonder är det bara 22 som har TKA under 1,5 procent per år. Som synes i tabellen nedan är det främstFolksam och Trygg-Hansa som håller ned totalkostnadsandelen.Förklaringen är främst deras låga förvaltningsavgifter, mendessutom har de många aktiefonder med låga courtagekostnader.

Lägst TKA

Förvaltningsavgift TKAFond % %Folksam Förvaltnings 0,7 0,87Folksam USA 0,7 0,88Banco Kombi 0,8 0,89Föreningsb Mix 0,8 0,90Folksam Idrott 0,7 0,93Folksam Europa 0,7 1,06Nordb Donationsmedel 1,0 1,15Trygg Allemans 1,1 1,25Trygg Sverige 1,1 1,26Trygg Norden 1,1 1,27Trygg Klar Placering 1,1 1,27Nordb Fondspar 1,1 1,28Trygghetsfond Ekorren 1,2 1,29Nordb Optima 1,0 1,40Trygg Nordamerika 1,3 1,41Öhman Hjärt-Lung 1,2 1,42Folksam Sverige 0,7 1,43Trygg Schweiz 1,3 1,44Skandiabanken USA 1,4 1,46Sparb Sparinvest 1,4 1,47ABB Tyskland 1,0 1,48Sparb Aktiespar 1,4 1,49

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.