Fondportföljer för alla smaker

Aktiefonder för den riskvillige och alternativa investeringar och aktiva blandfonder för den som vill ta låg risk. Ditt Kapital har satt ihop två nya fondportföljer och följer upp förra årets.

I början av december förra året komponerade jag två fondportföljer, en högrisk- och en lågriskportfölj. Pessimisterna fick rätt, börsen har fallit av rädsla för både lågkonjunktur och för att finanskrisen ska fördjupas. Från den 5 december till den 16 april har MSCI Världsindex förlorat nästan 15 procent i värde.

Börsnedgången har satt sina spår i portföljerna, framför allt i högriskportföljen. Under perioden har den backat med drygt 11 procent. Betydligt bättre har det gått för lågriskportföljen som har stigit med drygt 1 procent i värde. Nog om historien, det är framtiden som räknas.

Just nu ser det ganska bra ut, åtminstone på kort sikt. Aktieinvesterarna har skakat av sig den värsta pessimismen. Bolagen börjar komma in med sina kvartalsrapporter, och även om det är med blandade resultat så verkar det som om investerarna försöker tolka det mesta positivt.

Uppgången kan mycket väl hålla i sig ett bra tag framöver, förutsatt att det inte kommer några stora negativa överraskningar.

Men underliggande finns det stora risker kvar. Den amerikanska lågkonjunkturen har ännu inte märks av nämnvärt i resten av världen. Frågan är om vi inte borde räkna med att den kommer att sprida sig. Vi lever ändå i en globaliserad värld och det är svårt att stå utanför.

I USA är risken stor att en inflationsbubbla håller på att byggas upp. Den amerikanska centralbanken har aggressivt sänkt styrräntan sedan i slutet av förra året för att stimulera ekonomin efter finanskrisen. Kritikerna menar att det är konstgjord andning och att det kommer att bli etter värre senare. Den europeiska centralbanken ECB har låtit bli att sänka sin styrränta av rädsla för att elda på inflationen.

Det finns alltså både sol och moln på börshimlen. Högriskportföljen, som jag tror kommer att utvecklas väl på lång sikt, består av aktiefonder med olika inriktningar. Basen utgörs av två välbekanta fonder, Skagen Global och Swedbank Robur Privatiseringsfonden som bevisligen har presterat väldigt väl historiskt.

Portföljen toppas med tre fonder med snävare placeringsinriktning. JPM Middle East Equity Fund som placerar i Mellanöstern, en region med stark tillväxt och mycket kapital från oljeländerna. BL Equities America kommer också med. Tanken här är att USA ligger före i konjunkturen och kommer att vända före resten av världen. Och slutligen innehåller portföljen FIM Forte, en global aktiefond som är inriktad på små och medelstora bolag.

Lågriskportföljen har en helt annan inriktning. Här satsar jag på två kategorier fonder, aktiva blandfonder och alternativa investeringar. Det är fonder med relativt låg risk som förhoppningsvis levererar stadig avkastning, oavsett hur aktiemarknaden utvecklas.

Enter Maximal och Carnegie Safety 90 Sverige tillhör den första kategorin och allokerar kapitalet mellan aktie- och räntemarknaden beroende på förutsättningarna. I dagsläget är den absoluta majoriteten av kapitalet placerat i räntebärande värdepapper.

Helios tillhör den andra kategorin. Den har uppvisat en jämn och fin avkastning utan större variationer historiskt, och jag tror att den även kommer göra det framöver. Thenberg Macro Hedge och SEB Asset Selection tillhör också den sistnämnda kategorin och är så kallade multi asset-fonder. De investerar i olika tillgångsslag, såsom råvaror, räntor, valutor och aktier.

Jesper Strandberg

jesper.strandberg@placera.nu

________________________________________________________

Högriskportföljen

Skagen Global 25%

Swedbank Robur Privatiseringsfond 25%

FIM Forte 20%

BL Equities America 15%

JPM Middle East 15%

Lågriskportföljen

Enter Maximal 25%

Carnegie Safety 90 Sverige 25%

Helios 20%

Thenberg Macro Hedge 15%

SEB Asset Selection 15%

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.