För bra för att vara sant

När konjunkturen mattas av i Sverige, drabbar det inte människors privata ekonomi med en gång. Men de agerar som om så vore fallet.

Långt ifrån alla drabbas av höjda taxeringsvärden och den nya fastighetsskatten. Med tanke på att inkomstskatterna sänks, barnbidraget höjts och maxtaxan i barnomsorgen sannolikt kommer att införas år 2002, åtminstone i kommuner med socialdemokratiskt styre, så ser det riktigt ljust ut för den genomsnittliga kärnfamiljen. Redan nu har familjen 2.000 kronor mer kvar i månaden jämfört med för tre år sedan.

Maxtaxa ger köpkraft

I år får en tvåbarnsfamilj som bor i ett område där höjningen av taxeringssvärdena är måttlig en inkomstförstärkning med 700 kronor i månaden. Nästa år kan förbättringen bli 1.900 kronor mer i månaden om man även räknar in maxtaxan. Även med en höjning på 50 öre i kommunalskatt innebär detta ett lyft på 1.800 kronor.Det ger ökad köpkraft. Även andra typhushåll ser ut att få det bättre under nästa år, enligt Institutet för privatekonomi.

Dessa resultat står i bjärt kontrast till hushållens ökade pessimism.När SCB frågar hushållen om deras syn på den egna ekonomin framöver har nämligen budskapet om den ekonomiska avmattningen i USA, och dess effekter på Sverige, i högsta grad nått fram.

Enligt undersökningen om hushållens inköpsplaner, som görs av SCB i samarbete med konjunkturinstitutet, sprider sig pessimismen i hushållen. I februari fanns ett ökat antal pessimister när man vägde samman tron på Sveriges ekonomi med den egna, privata ekonomin.

Och att makrofaktorerna slår igenom på mikronivå är väntat. ”Det händer väl att de som deltar i undersökningar svarar utan att egentligen tänka efter eller titta i den egna plånboken. Det känns logiskt att det ska gå sämre i den egna ekonomin, om det går dåligt för landet”, säger Jesper Hansson på konjunkturinstitutet.

Äldre pessimister

Personer som är äldre än 64 år är mer pessimistiska än hushållen i övrigt, liksom kvinnor är mer pessimistiska än män.

Detta har sina förklaringar. Pensionärerna har inte känt av de reallöneökningar som resten av hushållen fått ta del av. Pensionärerna har inte haft egenavgifter som de kompenserats för, och pensionerna räknas upp med inflationen, som har hållits inom riksbankens tvåprocentsmarginal.

Pensionerna från det allmänna pensionssystemet ligger dessutom inom ett betydligt smalare spann än många tror. Skillnaden mellan den disponibla inkomsten för en pensionär med full ATP och folkpensionären är 2.400 kronor. Till detta kommer avtalspensionen som ger mer till ATP-pensionärerna. Med statens hjälp kan pensionärshushållet eventuellt få mer i bostadstillägg, men det kommer att vara småkulor jämfört med barnfamiljens 1.900 kronor i månaden, enligt Institutet för Privatekonomi.

Konsumtionen stod stilla under sista kvartalet i fjol, visar nationalräkenskaperna. Det beror på lägre utgifter på energi och kläder till följd av det varma vädret och bör inte övertolkas.Men många småsparare har gjort förluster på börsen samtidigt som många har haft skatt att betala in. Även nettoinflödet till fondmarknaden var ovanligt lågt under februari månad.

När det gäller fastighetsskatten, så är detta en viktig faktor om man råkar bo i ett attraktivt område i storstadsregionerna där prisökningarna på hus har varit som störst. Istället för att stoppa huvudet i sanden är det lika bra att förbereda sig på skattesmällen.

På Riksskatteverkets hemsida www.rsv.se finns tabellerna och en räknesnurra. Att ordna så att arbetsgivaren gör större automatiska avdrag för skatten, att jämka och planera kan göra avbräcket aningen mer hanterbart.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.