Försiktiga kursrörelser väntas på börsen

Stockholmsbörsen ser ut att inleda onsdagen med försiktiga kursrörelser runt nollstrecket, i likhet med de ledande europeiska börserna.

ABB meddelade att vd Ulrich Spiesshofer avgår med omedelbar verkan och passade oväntat på att offentliggöra rapport för det första kvartalet.

Storbolagsindexet OMXS30 väntas enligt IG Markets förhandel stiga 0,2 procent från tisdagens stängningsnivå som var 1.647,5.

Morgonens överraskning stod ABB för när bolaget meddelade att vd:n sedan 2013, Ulrich Spiesshofer, avgår på dagen. ABB:s styrelseordförande Peter Voser tillträder med “omedelbar verkan” som tillförordnad vd, utöver sin nuvarande ordföranderoll.

I samband med detta offentliggjordes rapporten för det första kvartalet som innehöll ett operativa ebita-resultat som var något lägre än vad analytikerna väntat sig, medan omsättning och orderingång var i linje med förhandstipsen.

Bolagets finanschef beskriver kvartalet som “stabil” orderingång och intäktsutveckling, “trots den avmattning vi har sett på vissa slutmarknader, särskilt inom diskret tillverkning och inom fordonssektorn”.

I övrigt dominerades nyhetsflödet av kvartalsrapporter.

Ericssons rapport slog analytikernas förväntningar på de flesta punkterna, men framförallt var rörelseresultatet som kom in på 4,9 miljarder kronor kraftigt över estimatet som log på 2,8 miljarder.

Telekombolaget höjde även prognosen för tillväxten på marknaden för utrustning för radioaccessnät till 3 procent för 2019, upp från tidigare 2 procent.

Först ut bland storbankerna att visa korten för det första kvartalet var SHB. Räntenettot blev något lägre än vad analytikerna hade räknat med. Däremot ökade rörelseresultatet med 18 procent.

Styrelsen har beslutat att inte göra avsättning till resultatandelssystemet Oktogonen för 2018.

“Justerat för detta, engångs- och valutaeffekter var rörelseresultatet i stort sett oförändrat jämfört med i fjol”, skriver SHB i sin delårsrapport.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs rapporterade ett rörelseresultat som i stort sett var i linje med förväntningarna. Bolaget spår en fortsatt god efterfrågan under det kommande andra kvartalet, men med en tilltagande prispress.

Byggvarukedjan Byggmax redovisar ett resultat efter skatt på -81,0 miljoner kronor för det första kvartalet 2019 jämfört med -78,4 i motsvarande kvartal föregående år. Nettoomsättningen ökade till 715 miljoner kronor (665).

På rekommendationsfronten har Kepler Cheuvreux sänkt riktkursen för Net Ent till 35 kronor från 41 kronor. Rekommendationen behåll upprepas. Aktien stängde på 30:17 kronor på tisdagen och kursen har backat med 17,5 procent sedan årsskiftet. Flera banker och analyshus har sänkt sina rekommendationer och/eller justerat ned sina riktkurser för aktien de senaste veckorna.

Nordea har höjt sin riktkurs för bilsäkerhetsjätten Autoliv till 850 kronor från tidigare 820 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Autoliv stängde till kursen 767 kronor i tisdagens handel på Stockholmsbörsen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.