FSN Capital tjänar storkovan på affärer i Sverige

Det norska private equity-bolaget FSN Capital har seglat upp som en utmanare på den svenska marknaden. Troax, Instalco, Bygghemma och Kjell & Co tillhör investeringarna.

Inne på FSN Capitals Stockholmskontor på Biblioteksgatan 8 är det tyst. Men innanför dörren sitter hela det svenska teamet och jobbar. tar en snabb titt. Inga hemliga papper får ligga framme.

– Vi håller på att växa ur de här lokalerna och kommer nog att flytta till större, säger han när vi går förbi medarbetarna på väg till konferensrummet, säger Sverigechefen Peter Möller.

Det är bråda dagar. Efter succénoteringen Troax som gjordes i april 2015 övervägs nu nya noteringar. I bankpalatsen surras det om att Instalco är nästa bolag på väg ut. Men FSN ska också göra nya förvärv. I december förra året stängde private equity-bolaget en ny, rekordstor fond, sin femte och största. FSN fick in 8,5 miljarder konor.

Vilka ligger bakom denna norska aktör, som i det tysta har dykt upp som en utmanare till Sveriges egna starka riskkapitalbolag?

Norrmannen Frode Strand-Nielsen hade alltid velat starta ett eget private equity-bolag. I slutet av 1980-talet lämnade han därför den multinationella konsultjätten Bain för att starta eget.

På Arkwright kom Frode Strand-Nielsen i kontakt med norrmannen Cato A Holmsen, och frågade om de skulle starta bolag ihop. Så blev det.

FSN-grundarna skrapade ihop 51 miljoner euro från ett fåtal investerare och år 2000 stod den första fonden klar. Den första investeringen gjordes i det danska hörlursbolaget Jamo. Det blev ingen höjdare.

– Jamo var en smärtsam och skamlig erfarenhet som tog hårt på oss. Det var ett bolag som sålde analoga högtalare. Behöver jag nämna varför det inte blev bra? säger Frode Strand-Nielsen. Affären är FSN:s hittills sämsta. Förlusten landade på närmare 200 miljoner kronor och Jamo åt upp 10 procent av fondens tillgångar. När Jamo sattes i rekonstruktion drog sig FSN ur bolaget.

FSN har genom åren startat fem fonder. Den första fonden upplöstes år 2007.

Pengarna har främst kommit från pensionsfonder, stiftelser, försäkringsbolag och tillgångsförvaltare i banker. Sedan år 2000 har FSN Capital investerat närmare 9 miljarder kronor i 29 olika företag. Totalt förvaltar FSN närmare 20 miljarder kronor i sina tre aktiva fonder.

– Den svenska marknaden utgör 40 procent av våra investeringar. Därför är det viktigt med ett närvarande svenskt team, säger Frode Strand-Nielsen.

 

Det här är en nedkortad version av texten Norsk jakt på svenska bolagDet norska private equity-bolaget FSN Capital har seglat upp som en utmanare på den svenska marknaden. Troax, Instalco, Bygghemma och Kjell & Co tillhör ­investeringarna.. Pernumeranter kan läsa genom att trycka på länken.

TEXT: Viviana Canoilas

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.