SBB
Bråken och båten – kontroversielle miljardären kliver in i SBB
Miljardären Kjell Inge Røkke drar sig inte för bråk och har flera kontroverser bakom sig med andra miljardärer. Vilken Røkke möter Batljan i ägarlistan?
Dessutom:
- Bygger världens största yacht.
- Galjonsfigur för förmögna norrmäns exodus till Schweiz.

Med 5,3 miljarder dollar på fickan är den nye storägaren i SBB, Kjell Inge Røkke en av Norges allra rikaste personer.
Men likaså är han en av landets mest färgstarka finansmän, som tog sig från påhugg ombord en trålare till att på 1990-talet kliva fram som en av Nordens mäktigaste näringslivsaktörer. Hans huvudsakliga makt- och förmögenhetsbas ligger i att han kontrollerar nära 70% av investmentbolaget Aker ASA.
Utmanade norska gammel-eliten
Røkkes uppväxt i Molde, på “fel sida Oslo”, var enkel och han hoppade tidigt av skolan på grund av dyslexi. Men efter bara en kort tid som fiskare spirade affärssinnet. Han flyttade till USA, där han började köpa upp gamla fiskefartyg under 1980-talet och skapade ett lönsamt bolag inom fiskindustrin, American Seafood.
Det verkliga genombrottet fick han dock i början av 1990-talet, när han började investera i hemlandet genom bolaget Resource Group Røkke. “Han kom liksom från ingenstans”, kommenterade en norsk professor i ekonomisk historia hans uppdykande på scenen.
Handskar på
Det blev även början på hans roll som maktspelare. 1996 klev han in i sin första mediala kamp och tog kontroll över Aker eter en segdragen strid med dåvarande huvudägaren Kristian Siem. Utmanaren Røkkes triumf gjorde affären till en symbol för den nya tidens norska näringsliv, där smarta, självbyggda entreprenörer kunde vinna över gamla familjedynastier.
Under Molde-sonens ledning har Aker expanderat inom energi, industri, bioteknik och shipping, med bland annat oljebolaget Aker BP och clean tech-aktören Aker Horizons.
Den infekterade striden med Kristian Siem har följts av andra publika konflikter med tunga näringslivsprofiler.
I en av de mest uppmärksammade syntes shippingmagnaten John Fredriksen i andra ringhörnan och matchen utkämpades i flera ronder. De två miljardärerna stod på varsin sida i ett otal affärsstrider, ibland direkt, ibland via ombud och dolda bolagsstrukturer.
Båtarna
I början av 2000-talet dömdes Røkke till 120 dagar i fängelse i för att betalat för en svensk båtförarlicens för sin privata yacht, istället för att ansöka om en norsk. Han avtjänade dock bara 23 dagar och domen skadade inte hans affärsverksamhet nämnvärt.
Uppenbarligen fick den honom inte heller att tappa lusten för stora båtar. Ett av norrmannens mest spektakulära projekt är nämligen bygget av megayachten REV Ocean, som pågått sedan 2017. Med 183 meter är den världens största privata yacht till längden, men i första hand beskriver Røkke den som en forsknings- och miljöplattform. REV är designad för att användas på djuphavsexpeditioner, marina studier och plastinsamling i världshaven. Fartyget har byggts i flera etapper och är ännu inte sjösatt.
Att först tjäna pengar på oljeutvinning, för att sedan styla sig som filantrop och klimat-entreprenör, tillför ytterligare en fasett till Røkkes persona.
Så sent som förra veckan nyanserade han dock sina satsningar i ett brev till aktieägarna i Aker Horizon.
“När det gäller Aker Horizons känner vi oss dumma, och jag personligen känner mig dum”, skrev han i brevet till aktieägarna.
Røkke förklarade att de gröna satsningarna inte gått som planerat, och att företaget nu står inför en svår ekonomisk situation.
“Verkligheten har hunnit ikapp.”

Livet i Lugano
Privat är Røkke en passionerad bil- och fotbollsentusiast, som var delägare i fotbollslaget Wimbledon FC på 1990-talet. Han är gift med Anne Grete Eidsvig och har fyra barn.
Under 2022 överlät han sitt hem i Asker på hustrun och offentliggjorde han att han flyttat från landet till Schweiz och bildsköna Lugano. Han motiverade flytten med “personliga skäl”, men uppfattades ändå som fanbärare i en bredare exodus av norska förmögna, som skapade en hel del debatt kring landets skatteregler.
Han spenderar också mycket tid i Sverige. Afv har tidigare rapporterat om hur den jaktintresserade Røkke tillbringar stora delar av året i Sörmland i ett av landets bäst bevarade barockslott.
Redan gjort en SBB?
Vilka avsikter Kjell Inge Røkke har med sitt nya ägande i SBB sörjer för spekulationer – och möjligen även oro hos grundaren och storägaren Ilija Batljan, som balanserar SBB prekärt på två lager av egna skuldtyngda ägarbolag.
Utöver norrmannens redan nämnda track record har han i en färsk räddningsaktion av rederiet Solstad Offshore, blivit utmålad som någon som kör över minoritetsägare. I höst inleds en grupptalan i rätten, ledd av en annan norsk miljardär i ägarlistan, Christian Sveaas. De kärande menar att Røkkes räddning av bolaget ska ha skett på ett oschysst sätt, på bekostnad av minoritetsägarna. Aker sköt till kapital och kom ur situationen med kontroll över majoriteten av bolagets båtar och över 60% av kapitalet.
Helt nyligen stod Røkke dock för en manöver på Norge-börsen, som antyder att 66-åringen kan ha blivit lugnare.
En rörig kreditsituation – kanske påminnande om situationen i SBB idag – röjdes upp av Røkke på ett sätt som hyllades av analytiker. Och han gjorde det på ett mindre stridbart sätt än som stod till buds:
“Jag tycker att det var ett extremt snyggt agerande från Aker och Kjell Inge Røkke. Jag är positivt överraskad över hur de behandlar minoritetsägarna. De hade kunnat skada minoritetsägarna betydligt mer om de velat, så det här visar att de faktiskt bryr sig”, sa förvaltaren Erik Hagerup till norska Dagens Nyheter.
Enligt analytikern har Aker Horizons ett aktieägarlån på 2,5 miljarder norska kronor och ett konvertibelt lån på 1,6 miljarder som de hade kunnat konvertera till eget kapital, och därmed utraderat hela värdet för dagens aktieägare.
“Det var vad jag trodde att de skulle göra. Om du är en rå kapitalist så gör du det – men det här var väldigt snyggt skött.”
LÄS ÄVEN
SBB:s VD om nye storägaren. “Med litet tur kan det lyfta vår rating”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.