Fyra toppviner

Det behövdes en resa till hjärtat av Tysklands ’wine country’, förbi de livliga storstäderna Frankfurt och Köln, för att kunna uppleva en av de mest magiska, oförstörda och o-moderniserade platserna på jorden.

Detta är landet med medeltida städer, små vinbyar och slott som står där som tidlösa dokument och blickar ut över den vindlande Rhenfloden. Detta är det mytomspunna Rheingau – en vinregion frusen i en stillastående tidsrymd och nästan för vacker att ta till sig.

Men tyskt vin? |Du menar den där söta sörjan och som alltid är sååå otrendigt? Tänk igen. Det är ingen tvekan om att tyska viner har fått ett dåligt rykte, speciellt i Sverige, mestadels på grund av billiga volymimporter under sjuttio- och åttiotalen. Tyska viner var något som man blev packad på – en studentdryck och för dem som inte visste bättre. Detta var imagen som jag växte upp med. jag är så nöjd med att se denna bild raseras efter att ha sköljt ner glas efter glas av excellenta viner från Rheingau under mina senaste resor till regionen. Allt från friska, fräscha, fruktiga och mineralrika Rieslings till mer storartade något-som-sänts-från-himlen delikata Beerenausleses. Tyska viner har definitivt lämnat ett intryck som är här för att stanna. Och denna gång är detta nya rykte av mer positiv karaktär.

Vad är lockelsen med Riesling? |I en tid då många konsumenter lockas av viner där ekfatskaraktär, hög alkohol, tropisk frukt och mild syra uppskattas så känns Riesling ungefär som en balettdansös bredvid en sumobrottare. Enligt mitt tycke finns det inget motstycke om vi ser till druvans kvalitéer, hur väl den gör sig från de strama knastertorra till de parfymerade halvtorra till de förföriska söta versionerna. Druvsorten Riesling härstammar från Tyskland, man vet inte hur länge den har funnits men dess existens erkändes någon gång under medeltiden (det finns antydningar om tidigare producerad Riesling men inga bevis finns), 1435 i Rheingau, i byn Ruesselsheim i Tyskland då en greve köpte några flaskor i en lokal vinkällare som tillhörde det Österrikiska kejsardömet.

Regionen Rheingau | Det finns ett skämt bland vinodlarna I Rheingau att de är födda med ett ben som är kortare än det andra, för att kunna arbeta ordentligt på de sjuttiogradiga sluttningarna. Trots dessa utmaningar – kanske ibland även på grund av dessa – producerar Tyskland några av världens mest delikatat, livfullaste, och lättaste viner. De är låga I alcohol (bra om man skall prova många samma dag) balanserade och laddade med subtila nyanser både i aromaspektrat och i smakregistret.

Rheingau sträcker sig 32 kilometer längs Rhens flöde, mellan byarna Wiesbaden och Rudesheim. Längs denna sträckning ligger en följd av koncentrationer av små tyska byar med omkring liggande vingårdar på de branta sluttningarna. Av alla de fantastiska vinregionerna i Tyskland är Rheingau den minsta, enbart ca 3100 hektar. Det är en fjärdedel av den närliggande Mosel. Vinerna från regionen klassas bland de bästa I Tyskland, försiktigt odlade och tillverkade enligt högsta kvalitetsnormer.

Det är inte svårt att uppskatta vinerna från regionen med sina friska, fruktladdade smaker och uttalade skiffer- och mineraltoner. Parfymerade aromer med rökighet och honung uppbackade med spänstig syra som gör att vinet svarar upp mot rik, kryddstark mat men som också klarar lagring i flera decennier. Rheingaus viner är laddade med nyanser, som varierar stort beroende på mikroklimat och terroirer. Dessa är balanserade viner och även de sötare versionerna har tillräckligt med syra att de känns tillgängliga och fräscha.

Är du en dudiös person som finner det omoraliskt att spendera pengar på en måltid då du kan slösa samma summa på sköna viner? Då skall du fortsätta läsa här! Min gode vän, den internationelle topp-sommelieren i Oslo köper hellre fine wines än äter under en vecka eller två…dessa viner springer han benen av sig för att fynda!

Topplistan

Bästa torra Rheingau


Robert Weil Riesling Kabinett 2007

SB-NUMMER82602
SORTIMENTBeställningssortimentet
PRIS183 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTRobert Weil
URSPRUNGRheingau, Tyskland
VINETEn av de mer moderna vinerierna i regionen är Robert Weils. Egendomen ligger i den vackert gotiska byn Kiedrich. Idag rattas firman av fjärde generationens vinodlare och vinmakare Wilhelm Weil. Man står för en modern, aromatisk sval och syrlig vinstil med intensiv klar, lime- och floralpräglad fruktighet med ett markant inslag av skiffer.
DRUVORRiesling 100%.
KARAKTÄRTorr, tät och distinkt tysk Riesling då den är som bäst!
GASTRONOMIKronärtskocka med korianderfrön och kalbräss.

Bästa halvsöta Rheingau


Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2007

SB-NUMMER6257
SORTIMENTStandardsortimentet
PRIS104 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTKloster Eberbach
URSPRUNGRheingau, Tyskland
VINETKommer du ihåg den lysande och smått skrämmande filmatiseringen av Umberto Eco’s ’I rosens namn’? Den är delvis inspelad på detta klassiska medeltida kloster. Här har man gjort vin under nio århundraden!
DRUVORRiesling 100%.
KARAKTÄRKryddiga aromer av persika, lagar-på-lager av komplexa yppiga drag av tropisk frukt; välintegrerad syra, long finish; mycket snyggt hantverk!
GASTRONOMIGrillad hummersallad ’carribian style’, med mynta, koriander och lime.

Bästa söta Rheingau


Geisenheimer Rothenberg Riesling Eiswein 2007

SB-NUMMER96950
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS149 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTWegeler
URSPRUNGRheingau, Tyskland
VINETKyla, iskalla vindar och extrema branter. Utbytet av druvsaft är lågt från druvor som skördas i vinterkylan. Precis som de sent skördade viner – late harvest wines – har sitt andliga liv i Alsace, man skulle säga Tyskland, men Beerenauslese och Trokenbeerenauslese i Prädikatnivå har mycket mer att göra med den försiktiga selekteringen av druvor angripna av ädelröta än viner av vendange tardive-karaktär. Så har även eiswein en födelseplats.
DRUVORRiesling 100%.
KARAKTÄRUng, fruktig doft med päron, äpplen och mineralantydan. Söt, finstämd smak med acacia-honung, persika och ren mineralitet.
GASTRONOMIVita persika med rabarber- och lavendelhonung med yoghurt.

Bästa vingårdsbetecknade Rheingau


Berg Schlossberg Riesling 2007

SB-NUMMER99819
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS489 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTGeorg Breuer
URSPRUNGRheingau, Tyskland
VINETÅrsproduktionen är låga 6 fat vilket 6870 flaskor och 134 magnum, 15 st 3-litersflaskor och 10 st 6-litersflaskor.Sedan ett par lyckade inköp på Fauchon på Place Madeleine i Paris för femtontalet år sedan har kärleken hållit i sig. Systervin till Roseneck, Rüdesheimer Berg Rottland samt Rauenthaler Nonnenberg. Godare än så här blir det knappast i den knastertorr tyska stilen. DRUVOR Riesling 100%.
KARAKTÄRDelikata aromer av mogen persika, yppiga intensiva drag av tropisk frukt, välintegrerad friskhet, lång finish. Stram, livfull, distinkt och oj vad gott! Troligtvis den godaste unga, torra Riesling jag druckit.
GASTRONOMIVichysoisse med Kalixlöjrom, citronconfit och krutionger.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.