Fyrtal i köpråd från Börsveckan

Två skogsbolag, ett it-företag och en omsorgskoncern får köprekommendationer i veckans nummer av Börsveckan.
Fyrtal i köpråd från Börsveckan - fyrtal-ess-700_binary_6969125.png

Börsveckan råder till köp av SCA, finländska UPM-Kymmene, Dist IT och Ambea. För Rottneros och Humana blir rådet att avvakta.

Det framgår av det andra numret av tidningen efter sommaruppehållet.

Skogsbolaget SCA bedöms ha en välskött operativ rörelse, men med en aning hög värdering. Detta kompenseras av skogstillgångarna som bedöms vara konservativt värderade.

I jämförelse med den finländska massa- och papperskoncernen UPM ser Börsveckan en högre omsättnings- och resultattillväxt hos SCA än för UPM samt på sikt även potential för högre marginaler.

I en räkneövning ser tidningen en uppsida på 30 procent för SCA jämfört med rådande börsvärde. I en jämförelse får Holmen i motsvarande räkneövning en uppsida på 16 procent.

UPM-Kymmene har backat 20 procent på ett år och värderingen framstår enligt Börsveckan som mycket låg gentemot SCA. Stora utdelnings- och förvärvsmöjligheter tilltalar Börsveckan som utfärdar en köprekommendation för UPM-Kymmene.

För it-företaget Dist IT upprepar tidningen sin köprekommendation. Det uppges kunna bli en bra affär att ta rygg på vd Robert Rosenzweigs insynsköp i aktien. Risken i investeringen bedöms vara en sjunkande tillväxt samtidigt som marginalen kommer under press. Det är dock en risk som Börsveckan är beredd att ta givet en låga värderingen i aktien.

Med förvärvet av Aleris Care har omsorgskoncernen Ambea intagit en ledarposition inom omsorg i Norden. Under förutsättning att bolaget kan realisera de synergier som påtalats ser Börsveckan möjligheter till en fin vinstutveckling för Ambea och utfärdar en köprekommendation för aktien.

En stark dollar och rekordhögt massapris har gett Rottneros bra förutsättningar. Till dagens värdering av bolaget anser Börsveckan att marginalerna är för små. För att motivera en investering krävs en positiv inställning till nettoeffekten av massapris och dollarkurs och tidningen landar i rådet att avvakta.

Omsorgsbolaget Humana får rekommendationen avvakta. Verksamheten i Finland lever inte upp tillförväntningarna och rapporten för det andra kvartalet bedömer Börsveckan vara åt det svaga hållet. Trots en låg värdering påtalar tidningen den höga finansiella risken, en sviktande lönsamhetstrend och oklara marknadsutsikter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.