Gazprom får miljardböter för gasledningsprojekt – överklagar

Ryska Gazprom, som fått böter om motsvarande 68 miljarder kronor, håller inte med beslutet som den polska konkurrensmyndigheten UOKiK tagit. Det rapporterar ryska Tass.
Gazprom får miljardböter för gasledningsprojekt – överklagar - gazprom-900
En kompressorstation i Ukraina. Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov/TT
Ryska Gazprom har av Polen fått böter på 29 miljarder zloty, motsvarande 68 miljarder kronor, för sin roll i byggnationen av gasledningen Nordstream 2. Det rapporterar Bloomberg News.

Det är landets konkurrensmyndighet som bötfällt gasjätten med motiveringen att projektet ”strider mot konsumenternas intressen”. Notan motsvarar tio procent av Gazproms årsintäkter vilket är det maximalt tillåtna straffet.

Polen motsätter sig gaslänken som förbinder Ryssland med Tyskland via Östersjön. Uppfattningen är att den gör Europa ännu mer beroende av Ryssland. Polen har en bråkig historia med Ryssland vilket förklarar inställningen.

Gazprom äger Nordstream 2 men projektet finansieras till hälften av franska Engie, tyska Uniper och Wintershall, österrikiska OMV och Shell.

Gazprom kommer att bestrida och överklaga beslutet. Böterna motsvarar tio procent av Gazproms årsintäkter.

”UOKiK:s beslut strider mot principerna om laglighet, lämplighet och rättvisa förfaranden, medan det aldrig tidigare skådade bötesbeloppet indikerar beslutet att motsätta sig genomförandet av Nordstream 2-projekt genom alla medel”, skriver Gazprom.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets