Tiotal döda i år – att vara rysk energitopp är världens farligaste jobb

Den senaste tiden har flera högt uppsatta i de ryska energibolagen, och familjemedlemmar, dött under oklara omständigheter.
Tiotal döda i år – att vara rysk energitopp är världens farligaste jobb - Vladimir_Putin,_Ravil_Maganov_(2019-11-21)
Vladimir Putin tillsammans med Ravil Maganov, som dog i år efter att ha trillat ut ur ett sjukhusfönster.

Leonid Shulman, Gazprom

Den första av många ryska energitoppar att dö under året var Leonid Shulman, som enligt ryska medier beskrivs som en i ledningen för Gazprom Invest. Shulman hittades i januari tillsammans med ett självmordsbrev i hans hus utanför St. Petersburg.

Alexander Tulyakov, Gazprom

En månad senare, i samma by som Shulman, hittades Gazprom-höjdaren Tulyakov död i sitt garage. Gazproms säkerhetsavdelning har klassat dödsfallet som självmord.

Vladislav Avayev, Gazprombank. Foto: Privat

Vladislav Avayev, Gazprombank

I april larmade barnvakt och chaufför rysk polis efter att de inte kunnat komma in i Moskvalägenheten tillhörande den familj de jobbade för. Väl inne fann polis kroppar tillhörande frun, dottern och den före detta vicepresidenten av Gazprombank. Fallet utreds som ett mord med självmord utförd av Avayev.

Sergey Protosenya, Novatek

Dagen efter Avayevs död, fann spansk polis Protosenya och hans familj döda i deras hem på den spanska solkusten. Protosenya satt tidigare i ledningen för Novatek som delägs av Gazprom. Även det här fallet har klassats som mord följt av självmord.

Andrey Krukovski, Gazprom

Chefen för den Gazprom-ägda skidanläggningen Krasnaya Ployana dog efter att ha trillat ner från en klippa under en vandring i maj.

Alexander Subbotin, Lukoil

Tidigare Lukoil-chefen och redarmogulen, Subbotin, dog i en hjärtattack i maj i år efter att ha besökt en shaman för att bota en bakfylla.

Ravil Maganov, ordf. Lukoil

Den 1 september dog Maganov efter att ha fallit ut ur ett sjukhusfönster i Moskva. Lukoils ordförande skapade rubriker i februari då han publikt kallade Ukraina-kriget för en tragedi.

Mikhail Watford, ukrainskfödd rysk miljardär. Funnen död i sitt hus i Surrey i år. Foto: LinkedIn.

Övriga prominenta döda ryssar

I februari hittades ukrainskfödde ryssen och miljardären, Mikhail Watford, död i sitt hem i Surrey, England. Vasily Melnikov, ägare till medicinteknikbolaget MedStrom, återfanns avliden tillsammans med sin fru och två barn i mars i Nizhny Novgorod. Alla fyra ska ha knivskurits. En tidigare chef för Moskvas flyginstitut, Anatolij Gerasjtjenko, dog i september efter ett långt fall i en trappa.

Läs ocksåSvensken som företräder Nord Stream 2

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.