Getinge mot strömmen på börsen

Stockholmsbörsen inledde fredagens handel på plus efter att dagen före ha stängt uppåt för första gången innevarande vecka.

Vid 10-tiden hade storbolagsindex OMXS30 ökat 0,6 procent till nivån 1.641. Aktier för 2,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten steg tyska DAX med 0,4 procent och Parisbörsens CAC 40-index med 0,2 procent.

Getinge stack ut med ett kurstapp på 4,4 procent till 138:05 kronor. Danske Bank har återupptagit sin bevakning av Getinge och sätter då säljrekommendationen på medicinteknikaktien och riktkursen 115 kronor.

På rekommendationsfronten har också Credit Suisse dragit upp till outperform från underperform på Handelsbanken, som toppade storbolagsindex med ett kursplus på drygt 2 procent.

Alfa Laval har vunnit en order för luftkylarsystem till en naturgasanläggning i USA värd 110 miljoner kronor. Aktien steg 1,8 procent. Bland övriga vinnare inom OMXS30 fanns SSAB, Swedbank, SKF, SCA och H&M, med uppgångar på 1,5-1,7 procent.

Ericsson, som stod i fokus på torsdagen efter besked om avsättningar i miljardklassen, låg på plus 0,4 procent efter att tappat ett par procent dagen före.

Kindreds flaggskeppsmärke Unibet meddelar sin officiella lansering i Pennsylvania, inom ramen för det tidigare aviserade avtalet med Mohegan Sun Pocono. Lanseringen innebär att Kindred går in i en andra marknad i USA under september månad, skriver bolaget. Depåbeviset ökade drygt 2 procent.

Bussoperatören Nobinas rapport låg i linje med förväntningarna. Det senaste årets förvärv är nu fullt integrerade och i det andra kvartalet stod de för merparten av försäljnings- och vinsttillväxt för Nobina. Aktien steg 0,2 procent.

Bactiguard placerade sig högt på vinnarlistan när aktien klättrade 16 procent. Medicinteknikbolaget meddelade på morgonen att det har slutit ett exklusivt globalt licensavtal för ortopediska traumaimplantat med Zimmer Biomet.

Forskningsbolaget Lipidor steg 27 procent i bolagets premiär på First North på fredagen. Priset i erbjudandet inför noteringen var 12 kronor per unit, motsvarande 6 kronor per aktie eller strax därunder med tanke på den teckningsoption som ingick. Aktien handlades på fredagsmorgonen till cirka 7 kronor och en teckningsoption till 1:25 kronor, vilket indikerar ett unit-pris på 15:25 kronor, alltså en kursuppgång på 27 procent.

Forskningsbolaget Vicore Pharma flyttar på fredagen från First North till Stockholmsbörsen huvudlista. Aktien avancerade 2 procent.

Ett antal fastighetsrelaterade aktier handlas från och med fredagen utan rätt till kvartalsvis utdelning, bland dem Fast Partner, Kungsleden, Klövern och Sagax.

På fredagens fortsatta agenda finns bland annat en del USA-siffror i eftermiddag: privatkonsumtion och inflation samt order varaktiga varor klockan 14.30 och definitivt Michiganindex klockan 16.00.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.