Globala utdelningar noterade största kvartalsnedgången sedan finanskrisen

De globala utdelningarna föll med en femtedel till 108,1 miljarder dollar i andra kvartalet 2020. Storbritannien och Europa drabbades hårdast. Det rapporterar Cityam.
Globala utdelningar noterade största kvartalsnedgången sedan finanskrisen - pengar-pank_binary_6979556.jpg
Börsbolagen skramlade för att bevara sina kassor i takt med att spridningen av coronaviruset härjade. Det ledde till att utdelningarna föll med 19,3 procent till en underliggande nivå på 382,2 miljarder dollar, enligt kapitalförvaltaren Janus Hendersons globala utdelningsindex.

Det är den största kvartalsnedgången för indexet sedan slutet av 2009 då utdelningarna dök till följd av den globala finanskrisen.

27 procent av bolagen i indexet sänkte sina utdelningar och av dessa bolag stoppade mer än hälften sina utdelningar helt. Utdelningarna sjönk i alla världsdelar förutom i Nordamerika som fick stöd av motståndskraften i kanadensiska utdelningar.

Janus Henderson förväntar sig att de globala utdelningarna för helåret 2020 kommer att minska med mellan 19 till 25 procent, vilket är en revidering av tidigare prognos om en minskning på mellan 15 till 35 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.