Goldman Sachs: Detta avgör börsens framtid

2018 kan mycket väl bli ett bli ytterligare ett rekordår på börsen, skriver investmentbanken Goldman Sachs. Men om den amerikanska skattereformen uteblir väntar börsnedgång.
USA-börserna, trader

2018 blir ännu ett starkt börsår, skriver Goldman Sachs. Så länge som den omdebatterade skattereformen går igenom borde börsen stänga 2018 på 2 850 dollar, en utveckling på 10,4 procent från måndagens stängning.

Men om kongressen misslyckas med att få igenom förslaget kommer prognosen sänkas betydligt. Då uppskattas S&P 500 avsluta 2018 på 2 450 dollar, vilket innebär en nedgång på 5 procent.

Den mer tjuraktiga attityden i Goldmans prognos kommer som en överraskning för de flesta. Investmentbankens chefsstrateg David Kostin har länge varit reserverad i sina förväntningar.

Den nyvunna börsoptimismen kommer bara dagar efter att Goldman Sachs släppte sina egna soliga prognoser för det kommande året. Prognoserna innehöll starkare tillväxt i både USA och globalt och en arbetslöshet på den lägsta nivån sedan 1969.

”Vår ’rational exuberance’ grundas i en kombination av tillväxt över förväntan, låga men sakta stigande räntor och vinsttillväxt som stödjs av förändringar i företagsbeskattning som troligen kommer införas nästa år”, skriver David Kostin.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.