Nickel
Goldman Sachs: Nickelpriset kan rusa till denna nivå
“Förbudet är tänkt att skynda på utvecklingen av inhemsk smältverkskapacitet. Samtidigt vill Indonesiens president Jokowi utveckla en inhemsk elfordonsindustri och har nämnt tillgången på viktiga råvaror, som kobolt och nickel, som en av Indonesiens främsta konkurrensfördelar”, skriver Goldman Sachs analytiker enligt Financial Times.
Indonesien har redan haft betydande framgångar i ambitionen att skapa en inhemsk smältverksindustri. På ön Morowali har det kinesiska företaget Tsinghan byggt en stor integrerad fabrik för rostfritt stål med en årlig kapacitet på 3 miljoner ton.
Indonesien är världens näst största exportör av nickel, endast Filippinerna är större. Största delen av Indonesiens produktion går till Kina.
“Detta skapar ett hål på omkring 100.000 ton om året på nickelmarknaden under ett par år framåt, även med antagandet att alternativa leverantörer träder fram”, kommenterar Colin Hamilton vid BMO Capital Markets för Financial Times.
Rykten om att det indonesiska exportförbudet skulle tidigareläggas har cirkulerat i flera månader, vilket pressat upp nickelpriset från de låga nivåer kring 11.500 dollar per ton som rådde i somras. På måndagen nådde nickel sin högsta nivå på fem år, 18.785 dollar per ton, på London Metal Exchange sedan Indonesien bekräftat att exportförbudet ska gälla för alla sorters nickelhaltig malmer. Sedan årsskiftet har nickelpriset stigit med cirka 76 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.