Goldman Sachs: Nickelpriset kan rusa till denna nivå

Nickelpriset kan komma att stiga till 20.000 dollar per ton under de kommande tre månaderna, som en följd av Indonesiens beslut att stoppa sin export av metallen redan från 2020. Det tror Goldman Sachs, som räknar med att exportförbudet kommer att skapa stor osäkerhet bland de stora köparna.

“Förbudet är tänkt att skynda på utvecklingen av inhemsk smältverkskapacitet. Samtidigt vill Indonesiens president Jokowi utveckla en inhemsk elfordonsindustri och har nämnt tillgången på viktiga råvaror, som kobolt och nickel, som en av Indonesiens främsta konkurrensfördelar”, skriver Goldman Sachs analytiker enligt Financial Times.

Indonesien har redan haft betydande framgångar i ambitionen att skapa en inhemsk smältverksindustri. På ön Morowali har det kinesiska företaget Tsinghan byggt en stor integrerad fabrik för rostfritt stål med en årlig kapacitet på 3 miljoner ton.

Indonesien är världens näst största exportör av nickel, endast Filippinerna är större. Största delen av Indonesiens produktion går till Kina.

“Detta skapar ett hål på omkring 100.000 ton om året på nickelmarknaden under ett par år framåt, även med antagandet att alternativa leverantörer träder fram”, kommenterar Colin Hamilton vid BMO Capital Markets för Financial Times.

Rykten om att det indonesiska exportförbudet skulle tidigareläggas har cirkulerat i flera månader, vilket pressat upp nickelpriset från de låga nivåer kring 11.500 dollar per ton som rådde i somras. På måndagen nådde nickel sin högsta nivå på fem år, 18.785 dollar per ton, på London Metal Exchange sedan Indonesien bekräftat att exportförbudet ska gälla för alla sorters nickelhaltig malmer. Sedan årsskiftet har nickelpriset stigit med cirka 76 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här