LME stäms på en halv miljard dollar för nickelstoppet i mars

Aktivistfonden Elliott Management och mäklarfirman Jane Street Group har lämnat in separata stämningar mot Londons metallbörs, LME, för beslutet att stoppa handeln och makulera redan genomförda nickelaffärer tidigare i år. Det rapporterar Wall Street Journal.
LME stäms på en halv miljard dollar för nickelstoppet i mars - nickel-900
Foto: Anthony Souffle /TT
Elliott kräver ett skadestånd på drygt 456 miljoner dollar, motsvarande 4,5 miljarder kronor, med hänvisning till att LME överskred sin auktoritet samt agerade ”orimligt och irrationellt” genom att stoppa affärerna, enligt en talesperson.

Jane Streets anspråk är på betydligt lägre cirka 15,3 miljoner dollar.

LME:s moderbolag Hong Kong Exchanges & Clearing kallar anklagelserna för grundlösa och avser att bekämpa dem, enligt ett uttalande.

LME stängde ned handeln i nickel under ett antal dagar i mars. Det efter att kinesiska aktörer gjort stora förluster på hedgningskontrakt. Beslutet väckte stor kritik då LME ansågs bryta mot den viktiga regeln om att aldrig makulera genomförda affärer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets