Gunnebo anmäler organiserad IT-attack till Säpo

Säkerhetsbolaget Gunnebo meddelar på tisdagskvällen att man till Säpo anmält en attack mot bolagets servrar.
Externa IT-specialister ska ha analyserat attacken och kommit fram till att attacken var välorganiserad.

Vd Stefan Syrén utesluter inte industrispionage.

“Vi kan enbart spekulera i vad målet med attacken var, men då det inte kan uteslutas att det rör sig om ett försök till industrispionage har det varit viktigt att följa regelverket och vi har därför idag, anmält det inträffade till Säpo.”

Det var i förra veckan som Gunnebos IT-avdelning kunde konstatera att obehöriga försökte ta sig in i bolagets IT-miljö. Bolaget stängde då omedelbart ner servrarna för att isolera attacken. På grund av det man kallar snabbt ingripande ska driftpåverkan blivit minimal och verksamheten kunde snabbt återupptas. I nuläget är endast ett fåtal servrar fortsatt avstängda i väntan på att IT-specialisternas undersökning ska färdigställas.

Efter att ha konsulterat externa experter för att bedöma attacken har bolaget även fattat beslut om att anmäla det inträffade till Säpo.

Parallellt har bolaget också inlett en översyn av IT-miljön för att skärpa säkerheten ytterligare. Man säger ännu inget om eventuella långsiktiga konsekvenser för bolaget.

“Säkerheten kommer alltid först för Gunnebo och som en direkt konsekvens av händelsen har vi därför bestämt oss för att genomlysa vår IT-struktur, vilket är ett tidskrävande men viktigt arbete”, säger Syrén.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här