H&M klättrar på oregelbunden börs

Stockholmsbörsen har inlett den nya veckan oregelbundet, i allmänhet är rörelserna på finansmarknaden begränsade i avvaktan på makrobesked och bolagsrapporter.
H&M klättrar på oregelbunden börs - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Vid 13.20-tiden var OMXS30 oförändrat kring nivån 1.622 och aktier för lite under 5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var tyska DAX ned 0,2 procent och franska CAC40 upp i samma härad.

Bland storbolagen var H&M upp 0,9 procent. I slutet av förra veckan utmärkte sig SEB på köpsidan i modeaktien. Ingen insynsrapportering har ännu noterats därefter. Från och med denna måndag är samtliga avslut i OMXS30-aktier anonyma.

Banken Nordea, liksom verkstadsbolagen Atlas Copco och Volvo, backade mellan 0,4 och 1,0 procent.

Utanför storbolagsindexet klättrade Soltech 7,5 procent. Solenergibolaget omsatte runt 44 miljoner kronor under årets första kvartal, mer än 200 procents ökning från motsvarande period i fjol. Rörelseresultatet redovisas tillsammans med bolagets fullständiga rapport den 25 april.

Invisio har fått en order värd 111 miljoner kronor från en kund inom det amerikanska försvarsdepartementet. Aktien lyfte drygt 6 procent.

Powercell, som i förra veckan föll tungt sedan kunden Nikola Motors valt att inte använda bolagets bränslecellstackar för serieproduktion, vände uppåt och steg nära 4 procent. Powercell har fått en beställning på testkörningar av bränslecellstackar från en tysk biltillverkare.

Gomspace stärktes 7,5 procent. Rymdteknikbolaget har reviderat ett tidigare avtal med Sky and Space Global och parterna har dessutom kommit överens om ytterligare ett avtal.

Lumito ska göra en nyemission med företrädesrätt till ett värde av 35,7 miljoner kronor. Aktien svarade på nyheten med att tappa en fjärdedel av värdet.

Catena Media kommer att visa negativ organisk tillväxt för årets första kvartal, tror Pareto som anger omregleringen av den svenska spelmarknaden som huvudorsak. Pareto behåller sin köprekommendation men sänker riktkursen till 76 kronor (122). Catena Media var ned 3,7 procent till 58:20 kronor.

Polarcool steg nära 9 procent. Bolaget uppger att den kliniska studien med Polarcap System som behandling vid hjärnskakningar från ishockeyspel visat att kylda spelare kommit snabbare tillbaka i spel. Resultaten i studien är enligt Polarcool statistiskt signifikanta.

Bränsleteknikföretaget Triboron, med kända namn som Carl-Henric Svanberg och Hans Stråberg på ägarlistan, gjorde debut på First North och steg kraftigt på premiärdagen. I den nyemission som gjordes inför listningen var teckningskursen 8:80 kronor, men strax efter lunchtid kostade aktien 15:60 kronor – cirka 80 procent över teckningskursen.

Energiteknikbolaget Metacon avancerade 14 procent. Bolaget har tecknat en avsiktsförklaring med japanska Futamura Chemical gällande gemensam utveckling av kraftgenereringssystem.

Collector har fått en sänkt rekommendation av SEB, till sälj från tidigare behåll, och aktien sjönk drygt 6 procent.

På makrofronten väntas policybesked från ECB senare i veckan. Samtidigt är handelssamtalen mellan USA och Kina i fortsatt fokus på finansmarknaden. USA-terminerna var svagt ned inför den nya veckans handel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.