Hedgefonder misstänks ligga bakom kopparprisfallet

Efter det senaste halvårets kraftiga oljeprisras var det på onsdagen dags för kopparn att falla handlöst. Aktörer på marknaden talar nu om att aggressiva utförsäljningar av kinesiska hedgefonder spelade en viktig roll när kopparpriserna föll med 7 procent till den lägsta nivån sedan 2009. Det skriver Financial Times.

Bland de bolag som är aktiva i metallmarknaden pekas bland annat Zhejiang Dunhe Investment och Shanghai Chaos Investment ut, bolag som i princip är okända i västvärlden.

Båda bolagen har avböjt att kommentera uppgifterna.

– Vi ska inte underskatta kraften som kinesiskt fondkapital har att skaka om marknaderna, kommenterar terminsmäklaren INTL FCStone.

Financial Times noterar att kursfallet i kopparn inleddes vid en tid när de flesta metallhandlare i USA inte var aktiva. I stället initierades säljrörelsen på London Metal Exchange och Shanghai Futures Exchange.

Enligt traders var säljattacken vältajmad och att de kinesiska fonderna inledde utförsäljningar när marknaderna redan är på tårna på grund av kollapsen i oljepriserna och en svag efterfrågan i Kina.

Ytterligare en bidragande orsak till den svaga kopparmarknaden uppges vara nyheter om att ett smältverk i Shandong stängt ned sin produktion på grund av likviditetsproblem. Smältverket satt med en stor position i kopparterminer som på kort tid släpptes ut till försäljning på marknaden, uppger handlare.

Det har även förekommit uppgifter om att en investmentbank stängt ned en råvarufond och likviderade positioner, varav en del kan ha varit i just kopparn.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.