HKEX nya drag för att köpa Londonbörsen

Hongkongbörsens ägare, börsoperatören HKEX, öppnar för att genomföra strukturförändringar för att "öppna dammluckorna till en tidvattenvåg av pengar" som via kinesisk finansliberalisering ska slussas ut över världen via en fusion med Londonbörsens ägare, rapporterar flera medier.
HKEX nya drag för att köpa Londonbörsen - lse-london-stock-exchange-700_binary_6894448.png

Ett flertal styrelseposter vikta för Hongkongs myndigheter och de allt tätare banden till Peking var en av orsakerna till HKEX anbud möttes med skepsis för två veckor sedan. Men bolagsstyrning ska inte vara det som fäller avgörandet när Kinas banksystem ska öppnas upp för världen och slussa ut 27.000 miljarder dollar, försäkrade HKEX vd Charles Li vid en konferens i London på tisdagen.

“Det är dags att bli globala. Tillsammans med LSE kan vi låsa upp den sista dammluckan och öppna för en tidvattenvåg av pengar”, sade Charles Li.

HKEX “tänkte stort” med sitt bud på Londonbörsen, sade Charles Li. Budet uppgick till nära 400 miljarder kronor. Budet hade planerats länge, men den oväntat tröga brexitprocessen innebar dröjsmål innan budet kunde läggas fram, fortsatte vd:n. Den utlösande faktorn var LSE:s bud på finansdataleverantören Refinitiv. Då kunde man inte vänta trots att tidpunkten var illa vald, sade Charles Li.

“Det var nu eller aldrig”, sade han, med hänvisning till en önskan att göra HKEX till ett mer globalt bolag.

Ett villkor för HKEX bud är att LSE drar sig ur affären med Refinitiv.

Londonbörsens styrelse var skarpa i tonen när man lät meddela att budet – som kallades “högst villkorat” – nekades. Fram till den 9 oktober har HKEX fortsatt möjlighet att gå vidare med en fientlig budgivning. Någon sådan eventuell offensiv bland aktieägarna har hittills inte rönt några rubriker hos de stora nyhetsbyråerna, men enligt flera rapporter var LSE:s styrelses besked väntat i Hongkong, som redan planerat nästa drag.

LSE:s vd, David Schwimmer, sa tidigare i en intervju från scenen vid samma konferens att han ser Shanghai snarare än det till hälften självständiga Hongkong som ett framtida huvudsäte för den kinesiska finansen och hubb mellan öst och väst. Den kinesiska finansiella liberaliseringen är på väg på allvar, menade han.

“Det är en ofrånkomlig riktning och vi har investerat i detta via vårt samarbete i börslänken Shanghai London Stock Connect. Vi har inga korta prognoser, men på lång sikt ser vi Shanghai som finansiellt centrum i Kina”, sade han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.