Hög belåning avskräcker

B&B Tools får se marginalerna lyfta när besparingarna snart börjar bita. Men hög skuldsättning sätter stopp för nya förvärv, aktien är dyr och vi passar.

För ett handelsbolag i grossistbranschen som lever på att köpa in produkter och sedan kränga dem vidare är en vinstmarginal på 6 procent imponerande. De senaste åren har handelsföretaget B&B Tools rörelsemarginal legat i de här krokarna, men när nordisk industri störtdök i fjol drogs bolaget med ner i fallet. Bland kunder som verkstadsjätten Sandvik och norska byggbolaget Veidekke har investeringsviljan minskat kraftigt under lågkonjunkturen och det slår direkt på försäljningen av B&B Tools produkter och tjänster.

År 2001 knoppades handelsföretagen Lagercrantz och Addtech av från Bergman??&??Beving-koncernen. Kvar blev B&B Tools med inriktning mot verktyg och andra ”bra att ha-produkter” inom industri- och byggsektorn. Verksamheten inom laboratorieutrustning behölls tillfälligt (Meditech), men såldes vidare till Addtech några år senare. Trots renodlingen är bolaget struktur fortfarande snårig. B&B Tools har fem produktbolag: Luna, Skydda, Essve, Grunda och Gigant och inom dessa ingår ännu fler egna varumärken. Produktkatalogen rymmer verktyg, maskiner, personlig skyddsutrustning, borrar, tätningar, arbetsplatsutrustning och mycket mer. Utöver detta finns även tjänster att köpa inom fastighetsstyrning och annat som ska hjälpa kunderna att bli effektivare och minska sina kostnader.

Innan avknoppningen omsatte koncernen drygt 9 miljarder kronor och då utgjorde B&B Tools försäljning knappt hälften. Under verksamhetsområdet 2007/2008 passerade omsättningen 9 miljarder, tack vare en kraftig expansion under 00-talet, då ett hundratal företag köptes. Detta har gjort att B&B Tools skulder har ökat rejält och kassaflödet orkar inte med mycket mer, snarare tvärtom. Med storägare som Handelsbanksfären och Industrivärdens ordförande, Tom Hedelius, är risken ändå minimal att några krediter skulle dras tillbaka, men att öka belåningen ytterligare är nog inte aktuellt. En nettoskuld i förhållande till intjäningsförmåga (ebitda) på 6 gånger lockar nog ingen bank och därför blir det svårt att hålla i gång samma tillväxttakt framöver när förvärvskapaciteten inte finns längre. Krutet läggs i stället på besparingsprogram som årligen kommer att minska kostnaderna med 400 miljoner kronor.

B&B Tools prioriterar också att jobba med att minska rörelsekapitalet, och bolaget eftersträvar att rörelseresultatet i relation till rörelsekapitalet ska ge en avkastning om minst 45 procent per år. Tricket blir att snabbt få in kundfordringar och att inte sitta på för stora varulager, och det har bolaget historiskt varit skickligt med.

B&B Tools har brutet räkenskapsår och under det senaste halvåret (april–september) föll omsättningen med 21 procent och rörelsemarginalen minskade till 3 procent. Vd Stefan Wigren skrev i halvårsrapporten att efterfrågan har stabiliserats, men på låga nivåer.

B&B Tools tillväxt blir tråkigare framöver och vi räknar med att det dröjer innan efterfrågan på deras produkter kommer i närheten av vad den varit. Däremot kommer marginalerna att återhämta sig snabbare då besparingarna kommer att börja synas inom kort. Aktiekursen har det senaste året rusat med 100 procent, och räknat på våra prognoser handlas aktien till p/e-tal 22 under verksamhetsåret 2009/2010 och till 14 gånger vinsten året därpå. Bolaget har genom åren glatt aktieägarna med generösa utdelningar, men den kraftiga belåningen sätter nog stopp för det. Aktien handlas för dyrt med tanke på att tillväxten inte kommer att vara som den varit, och B&B Tools skuldsättning inte är att leka med. Vi avvaktar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight