Högsta domstolen: Olagligt av Boris Johnson att stänga parlamentet

Högsta domstolen i Storbritannien meddelade på tisdagen att Boris Johnson beslut att suspendera parlamentet under fem veckor var olagligt.

Det rapporterar Bloomberg News.

Domstolen anser att beslutet hindrade parlamentet att fullgöra sina konstitutionella funktioner utan några juridiska skäl för detta, och parlamentet bör nu samlas igen så snart som möjligt. Det är upp till talmannen John Bercow att besluta vidare om vad som nu ska ske.

Beslutet var enhälligt.

Det är osäkert vad beslutet betyder för regeringens agerande framöver, men enligt domstolen har Johnsons advokater sagt att han kommer att följa utslaget.

Parlamentet har enligt tidigare beslut varit suspenderat mellan den 10 september och 14 oktober, vilket enligt kritiker förhindrat arbetet med att försöka stoppa en hård brexit.

Enligt en lag som parlamentet antagit ska Boris Johnson be EU om en senareläggning av brexit till den 31 januari om han inte fått ett utträdesavtal godkänt till den 19 oktober.

Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober om inget annat bestäms av EU och Storbritannien gemensamt.

Det brittiska underhusets talman, John Bercow, säger att parlamentet ska samlas klockan 11.30 lokal tid på onsdagen (12.30 svensk tid), rapporterar Bloomberg News.

Talmannen uppger att han har kontaktat partiledarna om att återsamla parlamentet för brådskande frågor och krisdebatt.

Boris Johnson kommer inte att avgå med grund i beslutet.

Det uppger en källa i regeringen till Reuters.

Han kommer att flyga tillbaka till Storbritannien efter att han hållit sitt tal i FN på tisdagen. Han ska också hålla en telefonkonferens med resten av regeringen senare i dag.

På frågan om hur det blir med Tories partikonferens, som öppnar på söndagen, väntas ett besked om från talmannen om vilka dagar parlamentet ska ha öppet.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här