”Hushållen är rekorddeppiga – det är värre nu än under pandemin”

De svenska hushållen är deppigare än någonsin, visar KI:s färska barometer. "Det som framförallt sänker hushållen är att deras egen ekonomi jämfört med två månader sedan har blivit sämre", säger Fredrik Johansson Tormod, enhetschef för Konjunkturbarometern.
”Hushållen är rekorddeppiga – det är värre nu än under pandemin” - KI-collage
Fredrik Johansson Tormod. enhetschef Konjunkturbarometern. Foto: KI/TT

Det var återigen dystra tongångar när Konjunkturinstitutet släppte barometerindikatorn för september som tar tempen på svensk ekonomi. För trots en marginell ökning – från 85,3 i augusti till 85,8 i september – är den sammanlagda siffran ovanligt låg jämfört med det historiska snittet på 100. Under början av pandemin, i april 2020, var dock siffran som lägst 61,4 men steg sedan kraftigt.

“Det är betydligt dystrare än vad det vanligtvis är. Nu har det varit under 90 de senaste månaderna och det betecknar vi som ovanligt lågt”, säger Fredrik Johansson Tormod, enhetschef för Konjunkturbarometern.

Den här marginella uppgången, vågar man se det som en liten vändning?

“Nej man skulle vilja se den ett antal månader i rad först. Den är tämligen marginell. Jag skulle inte tolka det som att vi nått en botten.”

När borde det vända?

“Det är jättesvårt att svara på.”

Indikatorer Jul 23 Aug 23 Sep 23 Diff
Barometerindikator 87,9 85,3 85,8 0,5
Tillverkningsindustrin 98 96,9 100,1 3,2
Bygg & anläggning 95,9 97 95,4 -1,6
Detaljhandel 88,5 87,8 83,7 -4,1
Tjänstesektorn 91,3 87,3 86,2 -1,1
Hushåll 72,6 70,6 69,1 -1,5
Källa: Konjunkturinstitutet

Hushållen deppigare än under pandemin

De lägsta nivåerna finns hos hushållen även den här månaden.

“Hushållen är rekorddeppiga och har varit det ganska länge nu, på en betydligt lägre nivå än under pandemin. Det är historiskt lågt helt enkelt”, säger han och fortsätter:

“Det som framförallt sänker hushållen är att deras egen ekonomi jämfört med två månader sedan har blivit sämre. De har heller inga planer på att göra större inköp”, säger Johansson Tormod.

Hushållen har även pessimistiska förväntningar på hur deras ekonomi kommer att utvecklas om 12 månader. Man förväntar sig även att arbetslösheten kommer att öka.

Samtidigt utgör hushållen en ganska liten del av den totala mätningen.

“Den stora delen är näringsliv och där är det detaljhandeln som sticker ut tillsammans med tjänstesektorn som är ovanligt låga”, säger Fredrik Johansson Tormod.

Stark tillverkningsindustri

Tillverkningsindustrin sticker däremot ut åt det positiva håller och ligger runt det historiska snittet.

“De har fortfarande en förhållandevis bra orderstock. Deras lager och situation tycker de är bra och deras förväntningar på framtiden har inte gått ner så kraftigt. De är förhållandevis nöjda än så länge.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.