Hushållen har aldrig varit så negativa i synen på ekonomin

Samtidigt som hushållens konfidensindikator backade till den lägsta nivån sedan finanskrisen steg indikatorn för näringslivet. Det innebär att den historiskt stora skillnaden i stämningsläge mellan de båda nu har blivit ännu större. Det skriver Konjunkturinstitutet.
Hushållen har aldrig varit så negativa i synen på ekonomin -
Solnedgång över Gamla stan i Stockholm. Foto Bertil Ericson / TT

Under maj steg barometerindikatorn med 1,1 enheter, från 109,4 i april till 110,5. Hushållens konfidensindikator backade med 4,1 enheter till 70,4. Det är den lägsta nivån sedan finanskrisen, där den som lägst var 68,8 i oktober 2008. Samtidigt steg indikatorn för näringslivet med 0,6 enheter till 115,1 och pekar fortsatt på ett betydligt starkare stämningsläge än normalt bland företagen.

”Skillnaden i stämningsläge mellan de båda delarna av ekonomin, som var historiskt stor redan innan, har därmed blivit än större”, skriver Konjunkturinstitutet.

Samtliga frågor i indikatorn för hushållen försämrades. Hushållens syn på Sveriges ekonomi om tolv månader försämrades mest och har aldrig tidigare varit så pessimistisk.

Vidare steg tillverkningsindustrins konfidensindikator med 4,2 enheter till 125,5. Det innebär att den i princip tangerar den tidigare högsta nivån från oktober förra året. Det som främst förklarar den höga nivån är industriföretagens små lager och starka orderstocksomdömen.

Även detaljhandelns konfidensindikator steg, med 1,6 enheter till 112,1, och fortsätter därmed att ligga en bra bit över det normala. Här förklaras ökningen av förväntningarna på försäljningsvolymen de kommande månaderna.

Slutligen är konfidensindikatorn för tjänstesektorn är oförändrad på 109,7 samtidigt som konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet föll med 2,4 enheter till 105,4. Fallet beror i första hand på att byggföretagens syn på orderstockarnas storlek dämpats något.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets