Ikeas nya ryska tvist

Den svenska möbeljätten Ikeas verksamhet i Ryssland har kantats av domstols- och skiljedomsprocesser. Affärsvärlden kan nu avslöja en ny ägarkonflikt kring Ikeas affärskomplex utanför Moskva med miljardvärden på spel.

Sedan Ikea år 2000 öppnade sitt första varuhus i Ryssland har verksamheten i landet kantats av korruption, tvister och affärer med tveksamma partner som lett till omfattande juridiska processer. ­Möbeljätten har, enligt Reuters och andra medier, tvingats betala miljardbelopp i en förlikning med uthyraren av dieselgeneratorer till de ryska varuhusen. Och en genomgång som ryska tidningen Kommersant gjorde i fjol visade att Ikea under sin tid i landet dragits in i över 200 skiljedomsprocesser och över 500 rättsfall.

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad sa under sitt sommarprogram i Sveriges Radio 2009 att Ikea inte betalar mutor. Men förklarade samtidigt att viss flexibilitet krävts.

– Hade vi följt alla lagar skulle vi inte ens ha kunnat öppna vårt första varuhus i Ryssland, sa Kamprad till Sveriges Radio.

Ikeas ledning har gjort genomlysningar av den ryska verksamheten vid flera till­fällen. I samband med en sådan år 2010 skrev Kamprad i ett pressmeddelande att han ­varit ”för optimistisk när det gäller Rysslandssatsningen”.

Nu kan Affärsvärlden avslöja ytter­ligare en tvist. Ikea i Ryssland är indragen i en ägarkonflikt kring Ikeas affärskomplex i Moskvaförorten Chimki, där en mark­ägare driver en rättsprocess mot den svenska möbel­jätten.

Avhängigt den processen pågår en brottsutredning där icke-namngivna Ikea-anställda är brottsmisstänkta. Rent finansiellt ­riskerar Ikea att förlora den förvärvade marken och dess byggnader. Enligt en uppskattning är det värden på uppemot 1,2 miljarder kronor.

– Det är en dispyt som går tillbaka till tomten som Ikea köpte 2011, säger Annika Mohlin, presskommunikatör på Ikea.

Ikea har aldrig tidigare kommenterat denna rättsprocess som löpt i ett flertal år och fram till nu inte varit känd för allmänheten. Annika Mohlin uppger samtidigt att Ikea i Sverige inte har insyn i alla turer eller rättsprocesser i Ryssland.

Klicka här för att läsa vidare om Ikeas nya ryska problem.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.