Indien trotsar börsturbulensen på Asienbörserna

Asienbörserna uppvisade en i huvudsak negativ utveckling under den inledande handelssessionen för juni månad.

Spänningarna i handelsfrågan och risker för den globala konjunkturen dämpade humöret i väntan på ett verkställande av Kinas hot att slå ned på internationella entiteter som betecknas som “icke tillförlitliga”.

På Tokyobörsen var Nikkei 225 vid klockan 8 ner 1,1 procent. De kinesiska börserna och Hongkong stod emot bättre. Shenzhen var ned 0,5 procent, Shanghai 0,1 procent och Hang Seng 0,3 procent.

Investerarjätten Softbank föll 7 procent i Tokyo efter att Wall Street Journal i helgen rapporterat att kapitalanskaffningen för en ny offensiv inom uppstarts-techbolag gått dåligt. Inga av Softbanks tidigare ankarinvesterare uppgavs ha visat intresse att delta i uppbyggnaden av en ny fond med ett initialt kapital på 100 miljarder dollar, enligt tidningen.

Många av de japanska fordonsbolagen studsade tillbaka från fredagens frossa, orsakad av president Donald Trumps hot om att införa tariffer mot Mexiko. Flera fordonsbolag har tillverknings- och monteringsanläggningar i Mexiko. Isuzu steg 1,8 procent, Nissan 1,4 procent.

I Hongkong steg China Mobile 3,5 procent i spåren av att Kina meddelat att bolaget kommer tilldelas kommersiella 5G-licenser inom kort.

Bland övriga vinnare fanns nätkonglomeratet Tencent, som steg 1,4 procent. Flera banker fanns i andra änden av listan.

Indien fortsätter trotsa den senaste tidens börsturbulens. Sedan mitten av maj har Bombaybörsens huvudlista Sensex nu stigit med 10 procent, en rörelse som började med att sittande hindunationalistiske premiärministern Narendra Modi tog hem en jordskredsseger och valdes om till en ny mandatperiod.

På måndagen var Sensex upp 0,8 procent. Tata Steel och Tata Motors var upp 2,1 respektive 1,1 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.