Ingen tillväxt i sikte
SÄLJ. Den som jämför aktiekurssvängningarna i gruv- och smältföretaget Boliden med utvecklingen för kopparpriset känner igen sig. De båda kurvorna ser från tid till annan ut att vara utbytbara.
De senaste veckornas utveckling ger en bra illustration. Världsmarknadspriset på koppar har på tre månader fallit med nära 20 procent till cirka 6 000 dollar per ton (cirka 55 kronor per kilo). Börsens båda stora gruvbolag, Boliden och Lundin Mining, som båda äger och driver just koppargruvor, har också backat ungefär lika mycket under samma tid. Den som vill investera i gruvor gör alltså klokt i att skaffa sig en uppfattning om vartåt metallpriserna är på väg.
Vanligaste prognosen just nu tycks vara att kopparpriserna, liksom andra metallpriser, är fortsatt på väg nedåt. Tilltagande handelshinder runt om i världen, inte minst i den råvaruslukande bilindustrin, antas sätta press på efterfrågan på allt från stål till koppar. I de mest dystra scenarierna står lågkonjunkturen snart för dörren.
När Affärsvärlden senast analyserade Boliden, strax efter presidentvalet i USA, hördes helt andra tongångar. Donald Trumps olika vallöften om infrastrukturinvesteringar drev upp priserna på metaller, vilket i sin tur eldade på gruvaktierna runt om i världen. 2016 blev därför ett av Bolidenaktiens bästa år hittills med en kursuppgång strax över 60 procent. Fjolåret gav inte alls samma avkastning. Då steg aktien 18 procent. Och i år står räkneverket alltså på minus. Uppgången under de senaste fem åren är dock hela 150 procent, att jämföra med börsen som helhet, som klättrat cirka 40 procent.
Utöver kopplingen till metallpriserna finns grovt sett tre anledningar till Boliden-aktiens relativa uppgång. Gruvkoncernen har under de senaste åren kunnat öka produktionen av koppar och zink samt infört effektivare gruvbrytning. Den förre vd:n Lennart Evrell brukade bland annat peka på självkörande fordon som framgångsrecept för att hålla nere kostnaderna.
Bolaget utvinner nästan dubbelt så mycket koppar ur marken nu som för tio år sedan, och invigde 2014 en av sina största investeringar på många år, i praktiken en ny gruva i anslutning till den gamla gruvan i Garpenberg.
– En av världens bästa gruvor. En helt sanslös framgång. Vi investerade 4 miljarder kronor och gjorde ett ebitda-resultat på nästan 2 miljarder andra året, sa Lennart Evrell till Affärsvärlden innan efterträdaren, Mikael Staffas, tog över i somras.
En av de senaste Boliden-affärerna var förvärvet av finska Kevitsa, som i första hand utvinner nickel, koppar och platina. Gruvan såldes av nordamerikanska First Quantum Minerals 2016. Priset, cirka 6 miljarder kronor, framstår i efterhand som ett fynd.
Bolidens investeringar och förvärv i kopparbranschen kan med rätta betraktas som något av en strategiändring eftersom företaget under de tolv åren dessförinnan, efter det att bolaget 2004 genomförde en strukturaffär med finländska Outokumpu, förlitat sig på att vidareutveckla de gruvor och gruvområden som bolaget redan hade kontroll över.
Nu, ytterligare två år senare, ser det ut som att bolaget fastnat i en återvändsgränd – av den expansiva förvärvsstrategi som investerare hoppats på blir det inte så mycket mer än en tummetott. Den insikten har Boliden gemensamt med några av världens största gruvföretag. Rio Tinto-gruppen, en av världens största gruvgrupperingar, liksom Glencore och BHP Billiton är alla på jakt efter nya koppargruvor. Problemet är att ingen tycks villig att sälja.
Aktien splittrar analytikerkåren. Fyra säljrekommendationer mot fyra köp gör den valutadopade aktien till ett av de mest svårspådda papperna inom cykliska råvaror och industrier.
Affärsvärlden räknar med oförändrade volymer och metallpriser under de närmaste åren. Men med en starkare krona så antar vi sänkta inkomster och uppåt en miljard kronor i lägre vinster under 2019. Priset per vinstkrona, för i år och nästa år, landar på anständiga p/e-tal mellan 9 och 10.
Den som följde vårt råd för snart två år sedan, att vänta med att köpa aktier, har ingen anledning att vara besviken. Aktien har lyft cirka 10 procent men var under kort tid upp drygt 50 procent. Är det dags att köpa nu då? Affärsvärlden ansluter sig till pessimisterna. Sälj och köp tillbaka vid nivåer kring 208 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.