Investerare ratar guldet

Efterfrågan på guld nådde en femårslägsta förra året efter att köp av smycken, mynt och guldtackor misslyckats med att hålla jämna steg med 2013 års nivåer. Det framgår av den senaste rapporten från World Gold Council, WGC, skriver Reuters.

Men den nedåtgående trenden i efterfrågan, som har backat för varje år sedan toppen 2011, kommer sannolikt att vända uppåt under 2015, säger WGC:s vd för investeringar, Marcus Grubb.

”Mätt i ton, förväntar vi oss marknaden hamnar någonstans mellan 4.100-4.200 ton för helåret”, sade Grubb.

”Vi ser att den indiska efterfrågan stiger, och jag tror att du kommer att få se en stor förbättring i Kina också”.

Den globala efterfrågan på guld föll med fyra procent till 3.924 ton förra året. Det motsvarade den lägsta årliga siffran sedan 2009, enligt data från WGC som utarbetats i samarbete med GFMS:s analytiker vid Thomson Reuters.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.