Investeringar och ökad världshandel är lösningen

KRÖNIKA. Även nedmontering av handelshinder skulle minska kostnader för företag och stimulera ökad världshandel, resonerar många. Men där är vi ännu inte.

Under de senaste veckorna har en ny konjunkturbedömning från Almega börjat växa fram. I början av november ska den vara klar. Nu har det gått åtta år sedan jag började publicera dessa konjunkturprognoser. Då var jag ny som chefsekonom för Almegas omkring 11 000 medlemsföretag inom ett sextiotal olika tjänstebranscher. Min idé var att lyfta fram hur utvecklingen i tjänstesektorns olika delar spelar in i utvecklingen för resten av ekonomin, ett perspektiv som gav ökad förståelse för fenomen som vi inte sett tidigare. Ett exempel: Varför föll sysselsättningen inte mer under finanskrisen?

I början av finanskrisen stod många prognosmakare villrådiga inför vilka effekter krisen skulle få på de närmast kommande åren. I konjunkturrapporten i oktober 2008 skrev vi att den kunskapsintensiva tjänstesektorn ligger sent i konjunkturcykeln vilket kunde förklara varför Sveriges sysselsättning inte föll mer. Vi lyfte också fram att företagen hade behov av att hålla kvar ”nyckelarbetskraft” inför den kommande återhämtningen. Svackan blev kortvarig för tjänstesektorn och sysselsättningen började öka under år 2010.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här