IPO-guiden hissar två flaggor inför Skolons notering

Affärsvärlden har granskat Skolon inför noteringen på First North och hittat två flaggor.
Skolon IPO
Foto: Skolon & Afv

Den 17 maj noteras Skolon på First North. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hissar två flaggor för val av rådgivare. Dessutom görs kommentarer under flaggorna bristfällig information och tveksamma incitament.

Skolon
Lista First North
Storleksklass Småbolag
Börsvärde efter noteringen 329 Mkr
Sista teckningsdag 2022-05-06

VAL AV RÅDGIVARE

IPO-bolag har oftast de rådgivare som är motiverat av deras storlek och kvalitet. Avvikelser från mönstret kan vara ett varningstecken. Farligast är när ingen rådgivare alls vill skylta med sitt namn. IPO-guiden har som policy att utdela dubbla flaggor när ingen huvudrådgivare anges i prospektet. I Skolon finns ingen huvudrådgivare angiven och bolaget tilldelas därför två flaggor för detta.

”Detta är ett medvetet val från bolagets sida eftersom Skolon har haft förmånen att ha ett starkt intresse från befintliga ägare att delta i den relativt begränsade emissionen, samt tillgång till betydande erfarenhet av att genomföra IPO:er via styrelsen och sitt nätverk. Detta gör att styrelsen inte sett något behov av, eller att det är ekonomiskt motiverat, att anlita någon extern finansiell rådgivare”, kommenterar Skolons VD Oliver Lundgren.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknas också rejält vilseledande information. Skolon har upprättat ett tilläggsdokument där bland annat tabell över aktiekapitalets utveckling finns med. Gott så kan tyckas, men tabellen som vanligtvis brukar ge investeraren grepp om historiskt gjorda förändringar gällande antalet aktier innehåller inte sådan information alls (utan just bara förändringar gällande aktiekapitalet). I samma dokument finns även en tabell över ägandet efter genomförd emission. Ägartabellen stämmer inte överens med IPO-guidens beräkningar om ägandet efter noteringen. IPO-guiden hissade tidigare en flagga men Skolon har, efter IPO-guidens lämnade synpunkter, korrigerat informationen i tilläggsdokumentet. Då informationen nu är ser bra ut halar vi ner tidigare hissad flagga.

TVEKSAMMA INCITAMENT

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien. Skolon har bildats inom ramen för CIMON Innovation som idag också är den största ägaren i bolaget. Det finns fortsatt en del kopplingar mellan bolagen. IPO-guiden landar i att inte hissa denna flagga.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL SIDAN FÖR SKOLON PÅ IPO-GUIDEN

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

Sista teckningsdag är fredag den 6 maj och teckningskursen uppgår till 12,50 kronor.

Bolag Status Lista Sista teckningsdag Första handelsdag Affärsvärldens analys
Promimic Inväntar notering First North 2022-04-22 2022-04-29 Läs här
Västra Hamnen Corporate Finance Teckningstid pågår First North 2022-04-29 2022-05-06 Läs här
Inuheat Inväntar notering Spotlight 2022-04-26 2022-05-09 Läs här
Sensidose Teckningstid pågår Spotlight 2022-05-03 2022-05-10
Arctic Blue Beverages Teckningstid pågår First North 2022-05-04 2022-05-12
Job Solution Teckningstid pågår First North 2022-05-03 2022-05-17
Skolon Teckningstid pågår First North 2022-05-06 2022-05-17 Läs här
Vultus Teckningstid pågår Spotlight 2022-05-05 2022-05-20
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.