Italienska uppgifter: LO:s köpare har kopplingar till maffian

Köparen av LO:s semesterparadis ska enligt italienska medier har familjeband med medlemmar av maffiaorganisationen Camorran. Italiensk polis utreder försäljningen och har beslagtagit flera av husen.

UPPDATERAD. Affärsvärlden.se rapporterade tidigare idag om att en italiensk semesteranläggning med 230 enplanshus med LO som majoritetsägare, sålts för 4 miljoner kronor.

Köparen till semesteranläggningen har enligt Italiens största dagstidning La Repubblica ägnat sig åt ”olovlig byggverksamhet”. Han har, enligt samma tidning, familjeband till Schiavone och familjen Casalesi från Casal di Principe, en del av den så kallade Camorran.

De fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Kooperativa Förbundet– alla tre en del av den socialdemokratiska rörelsen – har sedan 1960-talet ägt två semesteranläggningar i Italien, Riva del Sole och La Serra. LO är största ägare, med 68 procent av aktierna.

Under 2014 beslutade styrelsen i Riva del Sole att La Serra skulle säljas och i oktober samma år gick affären igenom.

LO:s kanslichef Annika Nilsson säger att köparen var den enda av spekulanterna som kom in med ett bud på anläggningen

Enligt Annika Nilsson gjordes en ordentlig undersökning av köparen innan affären genomfördes.

– Jag var inte med då. Man gjorde en kontroll på honom och hans företag. Det fanns ingenting i de undersökningar eller bakgrundskollar som vi har gjort som gjorde att det fanns anledning att stoppa affären. Vi gjorde en regelrätt bakgrundskoll.

Affärsvärlden har utan resultat sökt LO:s tidigare ordförande Wanja Lundby-Wedin, som var ordförande i Riva del Sole vid tillfället för försäljningen och därmed ytterst ansvarig för affären.

Tidigare i veckan beslagtog den italienska polisen 43 av husen i La Serra. Köparen ska enligt tidningsuppgifterna har styckat av semesterhusen och sålt dem vidare som bostäder. Enligt detaljplanen ska området vara semesteranläggning. Uppstyckningen misstänks därför inte vara förenlig med italiensk lag. Flera italienska medier rapporterar att köparen, enligt utredarna, hade för avsikt att stycka av och sälja samtliga enheter i spekulationssyfte.

LO:s kanslichef Annika Nilsson säger att det faktum att det inte gick att stycka tomterna och sälja ut dem en och en, bidrog till att hålla nere priset.

– Vår bedömning är fortfarande att det inte är möjligt enligt gällande detaljplan. Det stor vi fast vid. Han valde att sälja husen en och en. Vår tolkning var att det inte gick.

Enligt La Repubblica har flera privata köpare också berättat för utredarna att köparen redan under sommaren 2014 visade upp husen för privata spekulanter. Då var han varken ägare till eller samarbetspartner med La Serra.

I dennna uppdaterade version är dagligvarukoncernen Coop korrigerad till Kooperativa Förbundet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.