“Jag gör massa fel”

Efter att ha förlorat runt 150 miljoner kronor på kursraset i Collector och lämnat besked om att han ska kliva in som ordförande i den krisande nischbanken haffade Affärsvärlden Erik Selin utanför NCC:s huvudkontor vid Järva Krog.

I det senaste avsnittet av podden Affärsvärlden intervjuas fastighetskungen Erik Selin om turerna i Collector, detta under en taxifärd på väg mot Arlanda. En av de första sakerna som Selin säger i taxin är skämtsamt.

– I´m Erik Selin if you know what I mean.

I podden pratas det om nischbanken Collector, där Erik Selin är storägare och tillträdande styrelseordförande, som presenterade flera dåliga nyheter i samband med fjolårets fjärde kvartalsrapport. Det fick aktien att störtdyka och Finansinspektionen ska undersöka saken närmare.

– Det var en kalldusch men min bedömning är att detta långsiktigt är en positiv nyhet men det ser dramatiskt ut i steg ett. Det här är en kombination av att vi har lite stockar som har gått sämre än förväntat, men framförallt att vi ska ha en mer konservativ approach framåt och då tar vi höjd för det dag ett. Så att det som ser ut som en jättestor förlust är egentligen inte det utan det handlar om en reserv för framtiden, eller om man ska kalla det en säkerhetsmarginal, säger Erik Selin i podden Affärsvärlden.

Ni gjorde en kreditförlustreservering på 800 miljoner kronor, det var mycket på privatlånesidan, där ni vuxit med 30 procent i fjol. Har ni tagit krediter som andra valt bort, har ni varit för riskbenägna?

– Nej det tror jag inte men snarare blivit mer konservativa framåt, och det gör att det kan se mer dramatiskt ut än vad det faktiskt är.

I tisdags rasade Collector med 20 procent, för dig innebär det ett tapp om totalt 150 miljoner kronor?

– Ja, något sådant. Men jag köper och behåller saker. Tillfälliga prisvariationer spelar mindre roll för just mig, det är värre för dem som har korta positioner. Så för mig personligen är det igen fara. Och nu ska bolaget bli säkrare och lönsammare men på sikt tror jag att det bli bra – lägre risk och lättare att förstå.

Men om ni ska bli mer konservativa framåt, då har ni ju tagit för hög risk tidigare.

-Ja, med facit i hand kan man se det så.

Du och Lena Apler har drivit banken ihop. Du går in som ordförande nu, ska du förbli ordförande?

– Man väljs in ett år i taget. Det viktigaste är inte vad jag gör utan att det blir bäst för Collector.

Så sent som i november köpte du 800 000 aktier, du såg inte att raset skulle komma. Hur är det möjligt?

– Jag gör massa fel, men jag tror att även om kursen stod i 44 eller 45 kronor så är det en bra investering på sikt.

Nu görs en nyemission på en miljard kronor, vad ska ni göra med pengarna?

– Efter den här övningen kommer vi får starkare balansräkning och bättre reserver.

I podden pratar Erik Selin även om hur det är att vara en av Sveriges rikaste personer och om sommarens relation med en känd influencer. Lyssna mer nedan eller i Spotify, Itunes eller acast.

 

| HandlaCollector bedriver bankverksamhet. Banken erbjuder finansieringslösningar för privat- och företagskunder och fokuserar huvudsakligen på faktura- och delbetalningstjänster för små- och medelstora företagskunder. Factoring, företagskrediter, samt inkassoverksamhet, är också en del av den centrala affärsverksamheten. Störst närvaro återfinns inom den nordiska marknaden, med huvudkontoret beläget i Göteborg.