John Fredriksen lämnar ordförandeposten i Seadrill

Den 75-årige norske miljardären John Fredriksen lämnar styrelseordförandeposten i Seadrill och ersätts av Glen Ole Rødland med effekt från den 21 november, framgår av ett pressmeddelande i samband med bolagets delårsrapport för det tredje kvartalet på torsdagen.

John Fredriksen skriver att hans engagemang och stöd till Seadrill är oförändrat, men att han nu beslutat sig för att varva ned.

”Jag har varit involverad i Seadrill i 14 år, sedan starten, men har nu bestämt mig för att lägga mindre tid på styrelsearbetet. /…/ Jag ska dock fortsätta pressa på för optimering av verksamheten, mot strategiska tilltag som de nyligen upprättade samriskprojekten med Sonangol och GDI och konsolidering av sektorn”, säger John Fredriksen i sitt uttalande.

Miljardären gick ut i media i slutet av augusti och meddelade att han avsåg trappa ned och lätta på maktgreppet om miljardimperiet som också inkluderar andra bolag inom norsk oljeindustri, fiskerinäring och shipping, bland vilka fartygskoncernen Frontline och laxuppfödaren Mowi, tidigare Marine Harvest, kan nämnas.

John Fredriksens bolagsinnehav gör honom god för omkring 80 miljarder kronor.

Seadrills tredje kvartal slutade med ett justerat rörelseresultat (ebitda) på 85 miljoner dollar, mot 69 miljoner dollar samma kvartal i fjol. Det är också starkare än vad som guidades för i andra kvartalsrapporten för året (70-75 miljoner).

Intäkterna summerades till 367 miljoner dollar (321) medan driftsresultatet blev -58 miljoner dollar (-73).

Orderboken uppgick till 1,8 miljarder dollar vid utgången av tredje kvartalet, varav 220 miljoner är väntat kunna utföras under det fjärde kvartalet.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.