Kanonavkastning för den skrupelfria

Låg moral kan ha sina sidor, men det är lönsamt! Affärsvärlden har granskat AP-fondens portföljer av oetiska investeringar och funnit en hisnande avkastning.

LO-tidningen rapporterade häromveckan att AP-fonderna har innehav i 26 företag som tidningen menar bedriver oetisk verksamhet. Morgondagens svenska pensionärer berikas när det går bra för företag som tillverkar kärnvapen eller klusterbomber, orsakar miljöförstöring eller på annat sätt bidrar till att öka eländet i världen, konstaterar tidningen.

En intressant fråga är om AP-fonderna genom dessa investeringar trots allt har fullgjort sin huvuduppgift – att trygga svenskarnas pensioner – eller om investeringarna har varit inte bara moraliskt utan också ekonomiskt förkastliga. Affärsvärlden har därför granskat kursutvecklingen hos de bolag som AP-fonden köpt in sig i och som förekommer på någon eller flera av de mest erkända svarta listorna, bland annat den danska organisationen Danwatch. Vi har jämfört aktierna med MCSI:s världsindex. Slutsatsen är att de oetiska investeringarna är en lysande affär.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här