Karolinska Development kan ta in 400 miljoner

Karolinska Developments styrelse har beslutat att emittera konvertibler, dels med företrädesrätt för aktieägarna till ett sammanlagt belopp om högst 227,5 miljoner kronor och dels i en riktad emission till Thai Charoen Pokphand Group ("CP Group") för högst cirka 172,9 miljoner kronor.

Båda emissionerna kräver aktieägarnas godkännande vid en extra bolagsstämma i morgon, den 4 december.

76 procent av de föreslagna konvertibelemissionsbeloppen på sammanlagt 400 miljoner kronor har täckts av ”åtaganden”. CP Group har åtagit sig att teckna och betala hela beloppet i sin emission och därutöver för 100 miljoner kronor i företrädesmissionen.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Konvertiblerna kommer att ha förfallodatum den 31 december 2019, förutsatt att konvertering inte har ägt rum dessförinnan, och berättiga till en årlig ränta om 8 procent. Räntan kapitaliseras årsvis i efterskott och betalas i samband med återbetalning av lånet på förfallodagen.

Konvertering till B-aktier kan ske från och med dagen för registrering av emissionen vid Bolagsverket till och med den 30 juni 2019 till en konverteringskurs om 22 kronor.

Emissionsbeslutet innebär att en (1) befintlig aktie, av antingen serie A eller serie B, berättigar innehavaren till en (1) teckningsrätt att teckna konvertibler till ett nominellt belopp om 4,71 kronor. Teckningskursen motsvarar konvertiblernas nominella belopp.

Det är några av bolagets storaktieägare, vilka tillsammans representerar cirka 17 procent av aktiekapitalet, som ”åtagit sig eller uttryckt sin avsikt” att teckna ett sammanlagt belopp om cirka 39,8 miljoner kronor i bolagets planerade företrädesemission av konvertibler om 227,5 miljoner kronor.

Vidare har CP Group åtagit sig att teckna och betala ett sammanlagt belopp om 100 miljoner kronor av eventuell residual i företrädesemissionen av konvertibler, utöver den föreslagna riktade emissionen av konvertibler.

De åtta största aktieägarna i Karolinska Development har antingen formellt åtagit sig att rösta för emissionen av konvertibler vid extra bolagsstämman eller, utan att ha gjort några formella åtaganden, uttryckt sitt stöd för emissionen.

Om både den riktade konvertibelemissionen till CP Group och företrädesemissionen av konvertibler fulltecknas, och förutsatt att alla konvertibler konverteras vid den sista konverteringsdagen, kommer antalet aktier i bolaget att öka med 25.250.706, vilket medför en utspädning om cirka 32,1 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder