Klättrarna

Det är de här personerna vi ska hålla ögonen på. De som är på väg upp. Vad siktar exempelvis "Poker" Wallenberg på? Har kusinen Marcus lagt sig helt platt? Och när lämnar Leif Johansson Volvo för större uppdrag?

Vilka överraskade, vilka klättrade mest? Vinnarna alla kategorier är utan tvekan riskkapitalisterna, fyra av de fem tyngsta aktörerna finns bland de elva viktigaste makthavarna i Sverige. Conni Jonsson, Björn Savén, Robert Andreen, Christer Gardell och även Harald Mix är på väg att bli omslagspojkar vare sig de gillar det eller ej.

Som vd:n för brittiska 3i sade i en intervju med Affärsvärlden i början av året: ”När branschen blivit en så viktig del i samhällsekonomin måste transparensen öka.” Och det går inte att gömma sig längre.

Arne Karlsson på Ratos kan inte heller gömma sig. Han är börsnoterad och går från klarhet till klarhet. I år klättrar han från plats nummer 80 till 69. Rekryteringen av Karlsson är gamla Ratos-familjen Söderbergs bästa affär hittills.

Men riskkapitalisterna är inte ensamma om att ha gjort kometkarriär på listan 2006. Det har även industrialisten Leif Johansson, som gått från plats 21 till nummer 5 in ett enda kliv. Han är killen som inte har några ovänner. Och han är ren som nyfallen snö.

Johansson har lyckats omvandla Volvo-koncernen och sälja ut personbilarna utan att någon kastade ägg, det tyder på diplomatkvaliteér. Dem kan han få användning av på många sätt. Tidigare hjärtproblem och en lång framgångsrik karriär talar för att han inte kommer att köra hårt på förarplats så länge till, utan snart lämnar över det dagliga grovgörat. Redan nu har han klivit in i styrelsen för SCA. Rör sig obesvärat mellan sfärer, var naturligtvis bjuden på Jacob Wallenbergs 50-årskalas. Kommer att bli riktigt stor först när han lämnar vd-jobbet.

Handelsbanksfärens Anders Nyrén (vd Industrivärden) och Lars O Grönstedt -(avgående vd Handelsbanken) har båda klättrat ordentligt i listan, men Grönstedt hamnar först i kraft av sin post som blivande ordförande i Handelsbanken. Relationen mellan de här båda herrarna, som är i ungefär samma ålder, är en av de mest intressanta inom sfären framöver. Gillar de varandra, kan de jobba ihop och bli ett radarpar eller kommer en av dem att ge sig ut och segla – eller cykla? Vem är smartast? Tom Hedelius/Sverker Martin-Löf har inte så många år kvar, de borde släppa taget snart. Vi väntar på det verkliga maktskiftet här.

I familjen Wallenberg har det också skett ompositioneringar. Rookie är Poker, Peter jr, som efter att ha levt gott i krog- och hotellvärlden plötsligt gick in som ordförande i familjebolaget W Capital Management och slängde ut de två operativa tjänstemännen Ulla Litzén och Pia Rudengren. Det man undrar är hur relationerna numera är mellan duon Jacob/Poker Wallenberg och Marcus, som ser ut som den stora förloraren på maktrockaden i SEB/Investor/stiftelserna. Och när nu Poker, mannen som är full av överraskningar, har taggat upp kommer bröderna att kunna hålla sams när pappa Peter sr:s röst tystnar?

Vi vill också ge oljefamiljen Lundin ett särskilt omnämnande. De har klättrat på listan i takt med oljepriset, hela 30 platser från 64 förra året till 33 i år. Imperiet växer sig starkare för varje dag och miljarderna forsar in. Men börjar det inte bli dags att diversifiera portföljen lite?OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.