Börsrus efter att konsumentpriserna i USA ökat mindre än väntat

Konsumentpriserna i USA ökade mindre än väntat i årstakt i oktober. "Jösses vilken lättnad", skriver SEB:s Robert Bergqvist på Twitter. Börsen tar ett glädjeskutt på beskedet.
USA
Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/TT

”Verkar som peak-inflation för USA kan bekräftas, jösses vilken lättnad – sucken hörs ut i universum”, skriver SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist på Twitter.

På årsbasis steg konsumentpriserna, KPI, 7,7% (+8,2), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 7,9%.

Stockholmsbörsen reagerade tydligt positivt på beskedet. Dollarn försvagades och den amerikanska tioårsräntan sjönk.

Även Kärn-KPI kom in lägre än väntat vid en ökning med 6,3% mot 6,6% i september. Här var väntat 6,5%.

Vid 14.34-tiden noterades EUR/USD till 1,0074, att jämföra med 0,9960 strax innan statistiken. I går var noteringen 1,0011.

Räntan på den tioåriga amerikanska obligationen handlades till 3,97%, att jämföra med 4,08% strax innan publiceringen. I går var noteringen 4,15%.

På Stockholmsbörsen var OMXS30-index upp 1,53%, att jämföra med plus 0,07% just innan statistiken offentliggjordes. Uppgången på börsen har därefter förstärkts ytterligare.

USA, % oktober, 2022 Konsensus september, 2022
KPI, YY 7,7 7,9 8,2
Kärn-KPI, YY 6,3 6,5 6,6

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets