Köp billig verkstad

Bolaget är en kronisk underpresterare. Nu finns tecken som talar för aktien under året som kommer. Vi höjer till köp.

Analytikerna tror inte på verkstadsjätten SKF, som just nu är den mest säljrekommenderade av alla stora verkstadsaktier. Men några faktorer talar nu för att SKF:s dagar som strykpojke är räknade. Inför tredjekvartalsrapporten 25 oktober har vd Alrik Danielson slagit på stora trumman och utropat det andra kvartalet i år till bolagets bästa genom tiderna: försäljningen steg 9 procent till 22,6 miljarder kronor.

Samtidigt nådde rörelsevins­ten en ny rekordnivå för ett enskilt kvartal, nära 3 miljarder kronor. Rörelsemarginalerna hänger med och når 12,9 procent under både första kvartalet och första halvåret. Det är högt historiskt då SKF:s tioårssnitt landar på 11,6 procent. Och det finns utrymme att nå högre.

Att SKF sedan bara hämtar en mindre del av inkomsterna från den prispressade och konjunkturkänsliga fordonsindustrin – under det senaste kvartalet var siffran 29 procent, exakt samma som för tio år sedan – gör inte saken sämre.

På plussidan finns också vd:s köp av aktier för 1,5 miljoner kronor till dagens kursnivåer i februari. Med p/e-tal i år och nästa år på 11,9 och 11,6 i kombination med låga risker kan aktien bli en av dem som överraskar uppåt efter rapporterna.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.